Klubbat: 700 bostäder ska byggas i Mariehäll

Drygt 700 nya bostäder ska byggas i Mariehäll i Bromma. På måndagskvällen klubbades både detaljplanen och ett genomförandebeslut i ett oenigt kommunfullmäktige.

  • Publicerad 16:24, 11 jun 2018

Staden har sedan tidigare godkänt en detaljplan för cirka 770 nya bostäder, varav cirka 610 bostadsrätter och cirka 160 kommunala hyresrätter i prispressade Stockholmshus i Mariehäll i västra Stockholm.

Planen möjliggör bland annat en ny förskola, en gruppbostad, nya torgytor och park inklusive ett nytt gångstråk.

På måndagens möte i kommunfullmäktige klubbades genomförandebeslutet och detaljplanen.

Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna reserverar sig mot detaljplanen eftersom den inte kan garantera alla skolplatser som behövs i området.

– Staden är ingen stor markägare i området vilket försvårar skolfrågan. Men samtal med markägare i området förs, sa Stefan Hansson.

Björn Ljung (L) ville veta hur det blir med de två kulturhistoriskt viktiga byggnader som ligger i området; bland annat Gula villan som idag rymmer ett kafé.

Gula villans kafé tvingas bort – oklar framtid för huset

Stefan Hansson (S), ordförande för exploateringsnämnden, sa att det är under utredning om Gula villan kan renoveras och flyttas till en annan plats.

– Vi vet om att det här är två fina gamla byggnader med många år på nacken men som inte är i världens bästa tekniska skick, sa Stefan Hansson.

Björn Ljung (L) var inte nöjd.

– Det där brukar betyda rivning sa han.

Stefan Hansson upprepade att det utreds huruvida Gula villan kan renoveras och flyttas.

Det andra historiska huset på området, Sågtanden från början av förra seklet, ska plockas ner och bygga upp igen på annan plats inom området.

Skolborgarrådet Olle Burell (S) bedyrade att skolplaneringen inte är ett problem.

– Läget är under kontroll, sa han i talarstolen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Rekordmånga har valt cykeln i sommar

Så många fler har cyklat i ✓Innerstan ✓Söderort ✓Västerort Rekordmånga stockholmare har valt cykeln i sommar. En trend som är här för att stanna, åtminstone om man frågar cyklisterna själva.tisdag 14/8 20:00

Valaffischer nedrivna i Spånga och Barkarby

"Odemokratiskt beteende" I söndags blev det tillåtet för partierna att sätta upp årets valaffischer. Bara två dagar senare revs affischer från Alliansen ned i Spånga, skriver Moderaterna i Spånga på Facebook. Även i Barkarby...tisdag 14/8 16:27