Omstridd. Chirashis uteservering har stått övergiven sedan i september 2018. Till höger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) i topp och oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) i botten. Foto: Sacharias Källdén/Pressbild

KLUBBAT: Chirashis uteservering måste rivas

Politikerna har sagt sitt. Ägaren till restaurangen Chirashi i Bagarmossen måste riva uteserveringen och böta 35 000 kronor för det otillåtna bygget.

  • Publicerad 13:38, 15 nov 2019

Sedan det i fjol blev känt att den asiatiskt inspirerade restaurangens uteservering är byggd på olovlig mark har ägaren Sam Egag kämpat för att få till stånd ett tillfälligt bygglov – och fått nej.

Han har också försökt driva igenom en ändring i detaljplanen, men en sådan process tar tid och nu har alltså nämnden valt att gå på tjänstemännens linje och i stället kräva rivningsåtgärder.

Kravet: Böter och rivning av omstridd uteservering

Förutom uteserveringen vill man även få bort en container, ett plank med sittplatser och en toalett som byggdes i samma veva. Böter blir det också, drygt 35 000 kronor vilket är 5 000 kronor lägre än tjänstemännens förslag.

– Vi tycker självklart också att det är tråkigt för verksamhetsutövaren. Därför sänkte vi byggsanktionsavgiften, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

"Förstår inte hur de tänker"

Oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) kallar restaurangens öde för "väldigt tragisk". Precis som ägaren hade han hellre sett en ändring i detaljplanen, och är kritisk till att den borgerliga majoriteten sagt nej till ett tillfälligt bygglov.

– Det är otroligt tråkigt att de blågröna stoppar verksamheten, och dessutom blir det salt i såret med vite på sammanlagt 35 000. Jag förstår faktiskt inte hur de tänker, säger Valeskog.

Han fortsätter med att säga att det behövs fler verksamheter som livar upp i förorterna snarare än färre, och kallar fallet Chirashi för "symptomatiskt" när det gäller det borgerliga styrets satsningar utanför tullarna.

– Den stora frågan ligger i att vi måste satsa på våra förorter som vi började med förra mandatperioden: att bygga och förtäta, planera in mötesplatser, restauranger och kultur. Vi har ett katastrofalt läge när det gäller nya projekt, säger Valeskog.

"Bland det tramsigaste jag hört"

Joakim Larsson har inte mycket till övers för oppositionens kritik.

– Det är nog bland det tramsigaste jag hört. I det här fallet har vi att ta ställning till en byggsanktionsavgift och rättelseföreläggande för att man inte följt plan- och bygglagen. Det finns inget annat symptomatiskt i det än att följa lagstiftningen, säger Larsson.

Att folk i området uppskattar en verksamhet, är inte det något man bör väga in som politiker?

– Dessvärre är det så att oavsett om verksamheten är populär eller inte så har man att följa detaljplanen. Bebygger man parkmark och någon, exempelvis grannar, inte tycker att det är en bra idé blir det ofta ett tillsynsärende. Det är samma principer som gäller för alla i stan, annars riskerar man att man får den här typen av rättelseförelägganden på halsen.

SöderortDirekt har varit i kontakt med restaurangägaren Sam Egag som inte vill kommentera nämndens beslut i nuläget.

Bagisbor tar strid för svartbyggd uteservering