Drömmen blir sann. I går klubbades beslutet om en bastu vid Sätrabadet. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Klubbat: Det blir en bastu vid Sätrabadet

Nu är det klubbat och klart: det blir en bastu på Sätrabadet. Det beslutade en enig stadsdelsnämnd i går.

  • Publicerad 12:13, 26 apr 2019

Vi har tidigare berättat om att utsikterna för en föreningsdriven bastu vid Sätrabadet har sett goda ut. Och nu är det klart, i går kväll fattade politikerna i Skärholmens stadsdelsnämnd formellt beslutet.

Alla detaljer kring hur bastun är tänkt att fungera är inte klara, men planen är att stadsdelsförvaltningen ska stå för underhållet av bastu och att den sedan ska drivas av en förening som ansvarar för driftskostnaden.

På plats vid stadsdelsnämndens möte var Sätrastrandsbadets bastuförenings ordförande Uje Brandelius, som berättade mer om hur de tänkt sig att det hela.

– Vi vill hålla det öppet mest för allmänheten och bara litegrann för bara medlemmarna. Tvärtom mot hur det är på bastun i Tanto, där det bara är några timmar i veckan som är öppna för alla. Det här ska inte vara en bastu för bastunördar, det ska vara en bastu för alla i Skärholmen, sa han.

"Jättebra för Skärholmen"

När bastuföreningen och stadsdelen i vintras hade en testbastu på plats under tre helger var badpeppen hög. Runt 320 personer i alla åldrar samlades för att basta och doppa sig i den iskalla Mälaren.

Att nu ha en riktig bastu på plats kommer verkligen sätta Skärholmen på bastukartan, menade Uje Brandelius.

– Och det kan bidra till en massa positiva saker. Inte minst socialt, det blir ett ställe där vi alla kan träffas – utan kläder! Det blir jämlikt, i en bastu existerar inte yrken eller inkomster, alla träffas för att basta. Det är hälsofrämjande och det gör också att Sätrabadet kan vara levande även annat än sommartid. Jättebra för hela Skärholmen, helt enkelt!

Skärholmsbornas bastudröm blir verklighet

Så var bastupremiären på Sätrabadet