Möte. Under torsdagen diskuterades såväl fritidsgårdar som skejtboardramp i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Foto: Mikael Andersson

Klubbat: Fritidsgårdar läggs ut på entreprenad

På torsdagens möte i Spånga-Tenstas stadsdelsnämnd klubbades beslutet om att lägga ut fyra av stadsdelens fritidsgårdar för upphandling. Det beslutades också att det ska byggas en skejtboardramp i Tensta, men exakt var är inte klart.

  • Publicerad 16:57, 13 mar 2020

Vi ska gå vidare och göra en skejtboardramp på det mest lämpliga viset.

Under torsdagskvällen hölls möte i stadsdelsnämnden Spånga-Tensta. Mötet började med handsprit och att besökarna höll avstånd från varandra. Men trots oron för coronaviruset säger stadsdelsdirektör Fredrik Jurdell att det dök upp både medborgare och personal från stadsdelen. 

Förslaget om att lägga ut fyra av stadsdelens fritidsgårdar för gemensam upphandling gick som förväntat igenom. Det innebär i korthet att Blå Huset, Hjuset, Grottan och Spånga Folkan kommer att börja drivas av privata aktörer.

Blå Huset har drivits av Stockholms Stadsmission sedan 2010 och nuvarande kontrakt går ut 31 januari 2021, och därför vill staden att upphandlingen sker under året.

Bromstens fritidsgård kommer att fortsätta drivas i stadsdelens regi. Ambitionen är att den digitala skaparverkstaden TechTensta också ska göra det.

Fritidsgårdar kan börja drivas i privat regi

Blågröna styret röstade för

Den grönblå majoriteten (Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet) stod bakom förslaget medan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna röstade mot.

– Vi har inte det vi behöver för att möta ungdomarnas behov på ett fullgott sätt idag. Vi tror att om andra får möjlighet att driva verksamhet å våra vägnar, så tillkommer kunskap, expertis och ett arbetssätt som vi annars inte skulle fått, sa Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, om förslaget förra veckan.

Stadsdelsnämndens vice ordförande Rashid Mohammed (V) vid samma tillfälle kritisk.

– Det krävs utbildad personal, mer resurser till fritidsgårdarna och långsiktigt ägande. Kommunen ska driva det, sa han då.

Skejtboardramp blir av

Även medborgarförslaget om att bygga en skejtboardramp i Tensta togs upp, och nämnden ställde sig positiva till förslaget. Man har dock inte kommit fram till vilken plats som passar bäst för byggandet.  

– Vi ska gå vidare och göra en skejtboardramp på det mest lämpliga viset. Jag vet inte när vi kommer med besked, vi jobbar på så snabbt vi kan, säger stadsdelsdirektör Fredrik Jurdell.

Nästa stadsdelsnämndsmöte hålls den 23 april på Spånga Folkan. 

Förslaget: Bygg en skejtramp i Tensta

Spånga-Tenstas fritidsgårdar

✓ I stadsdelen finns fem fritidsgårdar: Blå Huset, Hjuset, Grottan, Spånga Folkan och Bromstens fritidsgård.

✓ Under torsdagens möte i stadsdelsnämnden klubbades att alla fritidsgårdar förutom Bromstens fritidsgård kommer läggas ut för gemansam upphandling.

✓ Blå Huset drivs av Stadsmissionen sedan 2010, men kontraktet löper ut den 31 januari 2021 och därför vill man att upphandlingen genomförs under året.

✓ Den grönblå majoriteten röstade för beslutet medan Socialdeomkraterna och Vänsterpartiet ställde sig mot.

Visa merVisa mindre

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt