En utredning ska titta på hur man ska rusta upp Gullmarsplan. Foto: Erik Simander

Klubbat: Hela Gullmarsplan ska göras om

I tisdags tog beslut om hur den nya bussterminalen vid Gullmarsplan ska utformas. Oppositionens tilläggsförslag röstades ner, men enligt Alliansen är utredningen omfattande.

  • Publicerad 15:50, 11 apr 2018

Nu är det bestämt att Gullmarsplan måste förändras. Politikerna är eniga om att dagens utformning inte kommer att fungera i framtiden då stationen blir bytespunkt mellan blå, grön och gul linje när tunnelbanan byggts ut. 

I tisdags fattade trafiknämnden i landstinget beslutet att starta en utredning för att få fram underlag för vilka behov som finns. Själva utredningen kommer kosta 14 miljoner kronor och ska titta på hur man ska utforma en ny bussterminal samt hur hela bytespunkt Gullmarsplan ska upprustas.

DRAPER: Jämna Gullmarsplan med marken

– Från vårt håll är nya Gullmarsplan en miljardsatsning. Nu har vi börjat med ett brett utredningsbeslut. Det är en början på en resa som kommer ta sin tid. Gullmarsplan som både station och plats behöver också ett rejält lyft då den är rätt sliten idag, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen blev dock besvikna då deras tilläggsförslag röstades ner. De ville bygga ut förslaget så att utredningen även skulle omfatta bland annat plattformsbarriärer, utökat utbud av kommersiell service, fler bostäder och arbetsplatser.

– Det som är viktiga med bussterminalen är att den behöver utvecklas tillsammans med den nya tunnelbanan, det går inte att koppla dem ifrån varandra som Moderaterna nu gör. Det här är systematiskt när det gäller Moderaterna i landstinget, där man återigen inte ser sammankopplingar. Det är ett smärre misslyckande från Alliansen, säger Talla Alkurdi (S), oppositionslandstingsråd.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men Moderaterna slår ifrån sig S-kritiken.

– Det är politik när den är som sämst, det klart vi ska titta på det. I det här skedet så sker utredningen brett, även de frågor som de lyfter ska vi ta upp. Detaljerna tar man mer i samband med inriktningsbeslutet, säger Kristoffer Tamsons (M).

När kan man räkna med att arbetet startar?

– Det ska jag akta mig för att säga, man jag hoppas att vi kan ha landat i en tydlig inriktning redan i år och sen fatta inriktningsbeslut så vi kan komma igång. Hur lång tid det tar beror på vilka ambitioner vi har, säger han.

Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd och Talla Alkurdi (S), oppositionslandstingsråd är oense kring frågan hur man ska utreda upprustningen av Gullmarsplan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Brand i Nackareservatet

Nyheter Tidigare släckt brand har blossat upp igen Räddningstjänsten är just nu på väg till Brotorp i Nackareservatet sedan en tidigare släckt brand i området har tagit fart igen. Omfattningen är ännu oklar men en rökpelare sträcker sig upp i luften.torsdag 19/7 13:59

Motorbåt fattade eld – tre hoppade i vattnet

Nyheter SE FILMEN En mindre motorbåt fattade plötsligt eld efter vad som beskrivs som en explosion strax före klockan halv ett på torsdagen. Släckning pågår. "Vi satt och solade när det plötsligt small", säger vittnet...torsdag 19/7 13:17