Gröndalsskolan i dag. Om ett par år ska den rivas för att ersättas av en helt ny och större skola på samma plats. Bygget väntas kosta närmare en halv miljard kronor. Foto: Linda Gren

KLUBBAT: Ny skola ska byggas i Gröndal

Stockholms kommunfullmäktige har nu sagt ja till att bygga en helt ny kommunal grundskola i Gröndal för nära en halv miljard kronor.

  • Publicerad 18:11, 23 apr 2018

Inriktningsbeslutet fattades på måndagskvällen och innebär att kommunen avsätter 480 miljoner kronor till bygget av nya Gröndalsskolan.

Dagens skola, som rymmer 320 elever i årskurs F-5, ska rivas och ersättas med ett nytt skolhus på samma plats. Men den nya skolan blir betydligt större. Den ska få två våningar och ha plats för totalt 900 elever i årskurs F-9.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Bygget innebär en rad utmaningar, inte minst eftersom tomten ligger på en höjd omringad av kulturmärkta bostäder i norr och Essingeleden, där det passerar 160 000 bilar per dag, i söder. Tanken är att placera det nya skolhuset så att det fungerar som en bullerskärm mot Essingeleden.

Rivningen av dagens skola i Gröndal är planerad till sommaren 2020.

Byggstart ska ske i januari 2021 och skolan ska enligt planen stå klar till 2023.

Alla partier stöder inriktningsbeslutet men Miljöpartiet lyfte frågan om det verkligen är nödvändigt att riva alla sju gamla byggnaden. En sak som Liberalerna stämde in i.

Skolborgarrådet Olle Burell (S) sa att rivningarna ska undersökas närmare men höjde ett varningens finger för att det kan bli väldigt dyrt att rädda gamla skolbyggnader.

– Vi måste hitta ett sätt så att en sådan merkostnad inte hamnar på skolpengen, sa han.

Mycket sliten

De borgerliga allianspartierna är som nämnt positiva till bygget men skriver i ett särskilt uttalande att det är avgörande för eleverna på skolan att evakueringen planeras väl så att de får sin utbildning i ändamålsenliga lokaler under byggtiden.

Rektorn Ulf Lindberg, har tidigare sagt till StockholmDirekt att det finns hög trivsel på den gamla skolan men att den börjar bli så sliten att det inte är värt att renovera den.

Helt ny skola byggs i Gröndal

– Trycket på skolplatser stort i vårt område så vi ser fram emot att få en helt ny skola, sa han till oss i januari.