P-böterna ska höjas Foto: Leif Oldenburg/Andreas Enbuske

KLUBBAT: P-böterna höjs i Stockholm

Nu har den grönblå majoriteten klubbat igenom en höjning av felparkeringsavgifterna i staden.

  • Publicerad 20:11, 18 mar 2019

2017 höjdes p-böterna senast i Stockholm. Nu görs det igen. I februari skickade oppositionen tillbaka ärendet på en så kallad återremiss efter en het debatt i Kommunfullmäktige, men även om debatten var intensiv även denna gång så blev förslaget klubbat.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/han-stoppade-nya-p-avgifter-slakt-med-trafikborgarradet-daniel-hellden-mp/repsav!9Yd02hWgaHx7QVwzpxjWlA/

Oppositionen har sedan tidigare kritiserat förslaget bland annat för att det skulle vara ett sätt att dra in pengar till budgeten.

Oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) var en av de som fortsatt kritiserade höjningen och menade att den inte kommer att påverka framkomligheten.

– Det är ett sätt att få in pengar för att klara budgeten, sa han krasst.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) hade inte helt otippat en annan uppfattning.

– Det här är ett viktigt uppdrag för att förbättra framkomligheten, trafiksäkerheten och tillgängligheten på stadens gator, sa han bland annat i sitt öppningsanförande innan debatten rasade igång.

P-böterna ska höjas för bilister i Stockholm

Felparkeringar som är trafikfarliga/hindrande höjs från 1 200 kronor till 1 300 kronor, vilket är maxtaket.

Trafikstörande/hindrande uppställning höjs från 850 kronor till 1 100 kronor.

Mindre trafikstörande uppställning höjs från 750 kronor till 900 kronor.

De nya p-böterna ska börja gälla 1 april.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Detta gäller

Med trafikfarliga/hindrande felparkeringar avses exempelvis stannande/parkering på platser där förbud att stanna råder, som t.ex. i kollektivkörfält, i cykelfält, på gångbanor, på eller för nära övergångsställe och i reserverad p-plats för rörelsehindrade.

Med trafikstörande/hindrande felparkeringar avses t.ex. stannande/parkering på platser där förbud att parkera råder som t.ex. på servicedag/natt och utöver längsta tillåtna uppställningstid.

Med mindre störande felparkeringar avses stannande/parkering på avgiftsbelagda parkeringsplatser utan att betala avgift.

Källa:Trafikkontoret.