Direktiv. Politikerna har klubbat hur kommunen ska styras under det kommande året. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Klubbat: Så ska Vallentunas pengar fördelas 2020

Den styrande Alliansen i Vallentuna har fått grönt ljus för sin budget nästa år. Där står skola, miljö och infartsparkeringar i fokus – samtidigt kommer sparkrav på barn- och ungdomsförvaltningen.

  • Publicerad 15:21, 1 jul 2019

Den 17 juni klubbade Vallentunas kommunfullmäktige 2020 års budget, som tagits fram av den styrande majoriteten i Vallentuna (M, L, KD, C).

Den visar hur kommuninvånarnas skattepengar ska fördelas nästa år och den här gången skjuter politikerna till lite extra pengar till skolpengen, fler infartsparkeringar, centrumutveckling och utökad miljöskyddstillsyn.

Sparkrav på administrationen

Men barn- och ungdomsförvaltningen får också sparkrav på sig. Den övergripande organisationen får 10 miljoner kronor mindre jämfört med tidigare år, vilket innebär att förvaltningen måste titta på hur de kan lägga en hållbar budget nästa år med mindre pengar.

Detta ska dock inte påverka verksamheterna, understryker kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand (M).

– Det vi har sagt är att vi vill att man ska titta på att skära i administrationen, inte i verksamheterna till skolor och elever. När det handlar om central administration i barn- och ungdomsnämnden ligger vi skyhögt i förhållande till andra kommuner. Här finns möjligheter att se över hur vi jobbar inom administrationen, säger hon.

Extra höjning för förskolan

Istället kommer fokus att ligga på att höja skolpengen, som i genomsnitt väntas höjas med cirka 1,5 procent nästa år. Utöver det får förskolor och familjedaghem ytterligare 1000 kronor mer per barn.

– Förskolan är enormt viktig. Det sätter grunden för barnens lärande och vi ser att vi behöver göra insatser i Vallentuna, dels höja andelen utbildade förskolepedagoger, dels höja kvalitén i förskoleutbildningen, säger Parisa Liljestrand.

Det här vill Alliansen göra i Vallentuna

En ny parkeringsstrategi för kommunen väntas komma upp i fullmäktige i höst.

Utöka antalet infartsparkeringar i kommunen.

Utveckla Vallentuna centrum gemensamt med fastighetsägare och butiksägare på torget. Det kan handla om ny skyltning, belysning och aktiviter på torget.

Utöka arbetet med miljötillsyn och miljöcertifiering av kommunens verksamheter.

Erbjuda ett nytt bidrag för föreningsdrivna gemensamhetslokaler.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt