HÖJDA ARVODEN. Sänkt skatt för Väsbyborna, höjda arvoden för kommunalråden och flytt av ungdomsverksamheten Nav1 från Messingen. Det var några av punkterna i den budget Väsbyalliansen fick igenom på gårdagens kommunfullmäktige. Oskar Weinmar (M), Ann-Christin Frickner (C), Maria Fälth (KD), Margareta Hahne (L) och Roland Storm (VB). Foto: Charlotte Arwedsson

Klubbat: Sänkt skatt för Väsbyborna

Flera viktiga beslut fattades på kommunfullmäktige i Upplands Väsby i går kväll. Väsbyalliansen fick igenom sin budget, kommunalrådens arvoden höjs, ungdomsgården Nav1 ska flytta från Messingen - och skatten sänks.

  • Publicerad 01:15, 23 dec 2018

Stora nedskärningar på kultur- och fritidsområdet är oacceptabelt för en kommun med snabb befolkningsökning.

Det skulle ta tre omröstningar innan Väsbyalliansens flerårsplan med budget för 2019-2022, som innehöll en skattesänkning på tio öre, kunde antas i går kväll. Med siffrorna 25-19 vann Moderaternas, Liberalernas, Centerpartiets, Kristdemokraternas och Väsbys Bästas förslag över Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets budgetförslag. Sverigedemokraterna valde att lägga ner sina röster.

När oppositionen sedan kom in med ett andrahandsyrkande om oförändrad skatt uppstod förvirring. Mötet ajournerades och en kommunjurist kallades in. Yrkandet gick till sist till votering, där det röstades ned.

– Det här är ett orent yrkande och procedurmässigt tokigt, men vi gick med på att släppa fram det ändå, säger Oskar Weinmar (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Jag, och många med mig, är glada över att budgeten antogs. Det är många som efterfrågat ökad trygghet, större valfrihet och ett ökat ekonomiskt ansvar för kommunen. Väsbyborna kommer att märka att tryggheten ökar, säger han.

En som inte är lika glad är oppositionsrådet Mathias Bohman (S).

– Jag är ledsen och besviken över kommunfullmäktiges beslut. Stora nedskärningar på kultur- och fritidsområdet är oacceptabelt för en kommun med snabb befolkningsökning. Servicen till Väsbyborna är A och O. Jag har svårt att ta in att alla partier i minoritetsstyret står ut med denna politik.

Arvoden höjs

Höjda arvoden till kommunalråden, från cirka 31 000 i månaden till cirka 40 000, klubbades igenom med stöd av Sverigedemokraterna.

- SD är vågmästare i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. De har det inflytande de drömt om. Att de använder makten till att kraftigt höja arvodet till minoritetsstyrets företrädare och samtidigt röstar för moderaternas nedskärningar på idrottsområdet är förbryllande, säger Mathias Bohman (S).

Nav1

Anders Rosén (V) ställde en fråga om ungdomsverksamheten Nav1, där han efterlyste en kvalificerad utvärdering apropå att Väsbyalliansen vill flytta Nav1 från Messingen. Enligt Oskar Weinmar (M) har polisen gett en lägesbild där stationsområdet och Messingen beskrivs som otryggt.

– En lägesbild är inte samma sak som en utvärdering. Vi vill se en kvalificerad utvärdering först, sa Anders Rosén (V).

Hundrastgårdar

På KF beslutades även att upprätta en plan för hundrastgårdar i Väsby. Vidare beslutades att social- och äldrenämnden delas upp på två nämnder, socialnämnden och omsorgsnämnden. Däremot slås byggnadsnämnden och miljönämnden ihop till en nämnd, byggnads- och miljönämnden.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Sofia och Hampus årets kulturstipendiater

Nyheter Violinist och gitarrist prisade av Upplands Väsby kulturskola Violinisten Sofia Cronwall, 18, och gitarristen Hampus Häggström, 19. Där har ni namnen på årets stipendiater på Upplands Väsby kulturskola.onsdag 26/6 12:34

Var tolfte barn i Stockholm har förälder hos Kronofogden

Nyheter LISTA: Skuldsatta barnfamiljer – så ser det ut i varje kommun i Stockholms län Nästan 42 000 barn i Stockholms län lever i familjer med minst en förälder som har skulder hos Kronofogden. Stor skillnader finns dock mellan kommunerna.onsdag 26/6 11:38
Stockholm Direkt