Klart. Nu är beslutet klubbat och politikerna har sagt sitt, igår röstades ett tiggeriförbud i kommunen igenom. Foto: Rolf Andersson

KLUBBAT: Täby röstade för tiggeriförbud

34 av 61 ledamöter röstade ja till ett tiggeriförbud på måndagskvällens kommunfullmäktigemöte i Täby. Men innan ett förbud kan införas måste länsstyrelsen ge grönt ljus.

  • Publicerad 11:32, 8 okt 2019

Det är Moderaterna och Kristdemokraterna har drivit igenom förslaget och tillsammans med Sverigedemokraterna fick de som väntat majoritet under måndagskvällens möte i kommunfullmäktige.

Det var 34 personer som röstade ja, 26 som personer röstade nej och en person som avstod från att rösta.

Förbudet kommer att gälla på och runt elva pant- och återvinningsstationer i kommunen och kringliggande område (se faktaruta).

Tanken är att förbudet ska börja gälla vid årsskiftet.

Måste prövas

Till skillnad från andra kommuner så har Täby valt att inrikta sig på just pant- och återvinningsstationer. Innan förbudet kan börja gälla måste även länsstyrelsen ge grönt ljus.

– Vi har gjort ett grundläggande förarbete men man kan aldrig veta då det är oprövad mark, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Om förbudet börjar gälla är det upp det till polisen att se till att det efterlevs. Enligt Jan Berlin, kommunpolis, har de ännu inte bestämt hur arbetet med det ska gå till.

– Beslutet ska nu prövas av länsstyrelsen. Det kan bli lite merjobb, men vi kommer att fortsätta prioritera våra jobb som vanligt, säger Jan Berlin.

Förbudet innebär en ändring i de lokala ordningsföreskrifterna och påföljden om man bryter mot förbudet är böter.

Platserna som omfattas av förbudet:

Arninge handelsområde

Flygbacken Hägernäs

Frestavägen, korsningen Disavägen

Ica Dragonen Vallatorp

Ica Stop Bergtorpsvägen

Lidl Enhagsvägen

Parkeringen vid Nytorps industriområde

Studievägen i Lahäll

Korsningen Södervägen/Bergtorpsvägen

Korsningen Ullnastrand/Ullnavägen

Åkerbyvägen 96.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt