Nya Utsäljeskolan. Att riva och bygga nytt har bedömts vara billigare än att renovera. Foto: Orio arkitekter

Klubbat: Utsälje får ny skola för 940 elever

I veckan klubbades en ny detaljplan för rivningen av Utsäljeskolan. Skolan ska ersättas av en ny F–9-skola för 940 elever.

  • Publicerad 15:49, 14 jun 2019

Måndagen den 10 juni antog kommunfullmäktige en detaljplan där det föreslås att Utsäljeskolan byggs ut, med anledning av det stora behovet av skolplatser i Snättringe. Bristen på skolplatser är tydligast i Utsäljeskolan, som är en F–6-skola byggd för 300 elever, men som i dagsläget undervisar omkring 600 elever.

Tanken är att gamla Utsäljeskolan ska rivas och ersättas med en ny F–9-skola, med plats för 940 elever.

– Nu blir det en mer komplett skolbyggnad. Med ny skolgård, alla de specialsalar som behövs och ett skolbibliotek. Det har saknats, säger Malin Danielsson (L), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

Håller tummarna

Förutsatt att ingen överklagar detaljplanen inom de närmsta veckorna, kommer visionen bli verklighet.

– Det är de som bor nära som såklart har en del frågor och funderingar. Vi har försökt besvara dem så gott vi kan. Så vi håller tummarna för att den inte ska överklagas, säger Malin Danielsson.

Men hon tror inte att det är något att oroa sig för.

– Det är många som är positiva. Framförallt eleverna som går där i dagsläget, i lokaler som inte riktigt funkar. Det har varit efterlängtat väldigt länge att skolan byggs om.

Var ska de 600 eleverna ta vägen när skolan rivs?

– Eleverna kommer evakueras till en tillfällig skola under tiden. Exakt var den kommer vara och hur det kommer gå till ska vi ha en dialog med skolan om. Och efter sommaren kommer vi prata med elever och föräldrar, så att de känner sig trygga med lösningen, berättar Malin Danielsson.

Bygget beräknas dra igång i början av 2020.