Sätra SK:s klubbhus skadades under arbetet med Förbifart Stockholm men Trafikverket och klubben har olika syn på hur omfattande skadorna var och vilken ersättning som är rimlig. Foto: Emilia Lindholm Fjeld

Klubbhus skadat av Trafikverkets sprängningar

Sätra SK menar att deras klubbhus har skadats av Trafikverkets arbete med Förbifart Stockholm. Men myndigheten håller inte med. Klubben lämnas nu inga andra val än att stämma Trafikverket eller betala själva.

  • Publicerad 17:47, 26 sep 2019

Jätteprojektet E4 Förbifart Stockholm har varit på gång sedan 2006. Den totala budgeten är på 34 miljarder och själva arbetet började 2016. Just nu sprängs 502 meter tunnel per månad och hittills har berggrund motsvarande fem globen sprängts bort.

Och utmed vägen har mastodontinfrastrukturprojektet stött på en liten klubbstuga.

Under våren upptäckte engagerade inom Sätra SK att den stora träramp som leder upp till huvudingången på deras klubbstuga lutade.

– Det var som om marken på ena sidan hade sänkts ned. När de arbetade hörde och kände man hur det small i hela marken, säger Angelica Hjort Ståhlgren, ordförande i Sätra SK.

Skadat tak

Klubben såg även att ett tak som sticker ut över ingången till spelarnas omklädningsrum på husets ena kortsida hade släppt från husväggen.

– Vi vände oss till Trafikverket och påpekade att deras arbete och vibrationerna från det hade skadat vårt klubbhus. De gick med på att betala för reparationen av trädäcket.

Trafikverket gick alltså med på att deras arbete lett till skadorna på trädäcket. Men nekar till att det skulle ha varit arbetet med Förbifart Stockholm som orsakade skadan på taket ovanför husets ingång.

SkärholmenDirekt har varit i kontakt med Trafikverket, men de nekar till att svara på några frågor om specifika fall. De uppger att de gjort riskanalyser för alla fastigheter i närområdet av Förbifart Stockholm och att de sedan utifrån de analyserna håller sig till vissa gränsvärden vad gäller vibrationer så att inga hus ska skadas.

– Det enda vi kan göra nu är att stämma dem om vi ska få kompensation för vad vi menar är skador som de åstadkommit. Men vi är en liten klubb, vi har inte råd med en sådan process. Vi tar in offerter just nu för arbetet och funderar över finansiering, säger Angelica Hjort Stålgren.