ORÄDD. Christel Heijler trivs i Storvreten, trots oroligheterna. Det är så pass få som bråkar så det kan inte prägla området som helhet, menar hon. Hon tycker att hon och hennes grannar håller bra koll på de ungdomar som bor i deras hus: "När de har kompisar med sig säger jag till dem att deras gäster är deras ansvar och att jag inte vill ha klotter i vår hiss. Jag är inte ett dugg rädd. Jag är gammal busschaufför och gömmer mig inte". Foto: Claudio Britos

Knarkhandeln i Storvreten inflyttad från norr

Att Storvreten är den enda nykomlingen på polisens lista över utsatta områden beror fram för allt på knarkhandel som flyttat från norra Botkyrka, menar polisen. Men om mer polisnärvaro kommer lösa problemen är det en del Storvretsbor som tvekar på.

  • Publicerad 11:36, 4 jun 2019

Den uppdaterade listan över landets utsatta områden presenterades av polisens nationella operativa avdelning, NOA, i går.

Liksom tidigare år är Norsborg, Hallunda, Alby och Fittja klassade som särskilt utsatta. Men för första gången är nu även Storvreten med på listan, som ett utsatt område. Storvreten är den enda nykomlingen på listan i hela landet.

– Jag är inte förvånad. Absolut inte, säger Storvretsbon Christel Heijler.

Hon har bott i Storvreten sedan 1969.

– Då kallades det svältåsen för att vi som flyttade hit var lite fattigare. Redan då fanns det stök, men då visste man var alla bodde. Nu kommer de överallt ifrån. De ungar som busar här bor kanske inte ens här, säger hon.

Knarkhandel har flyttat

Faktum är att kriminaliteten polisen nu ser i Storvreten i hög grad handlar om knarkhandel som flyttats söderut från de norra delarna av Botkyrka.

– De sprider sig till områden där de vet att polisen inte har så hög närvaro, där de kan fortsätta utan rampljuset från polisen. Med tanke på att vi lagt mycket tid i norra Botkyrka har vi inte haft tid att vara i Storvreten i samma utsträckning, och det har de kriminella sett som en möjlighet att etablera sig där, säger Botkyrkas kommunpolis Martin Lazar.

SÖDERFLYTT. När polisen gjorde det svårt för knarkhandeln i norra Botkyrka flyttade en del söderut mot Storvreten, menar polisen. Foto: Claudio Britos

Han menar att det handlar om samma strategiska personer som har funnits i norra Botkyrka, men som nu rekryterar lokalt i Storvreten. För att komma åt det behöver polisen vara närvarande och det hoppas Martin Lazar kommer hända när området nu flaggas som ett utsatt område.

– Vi måste göra det svårt för de kriminella. Det kommer inte lösa problemet utan förflytta det, men då kommer vi efter. De flyttar vidare och vi flyttar efter.

"Ingen idé att gömma problemen"

Fler poliser i Storveten tycker Christel Heijler är bra.

– Det är skitbra, jag vill gärna ha mer polis här. Det känns skönt att de är här. Det är ingen idé att gömma undan problemen. Det är bättre att ta tag i det, säger hon.

Men Bengt Sand som bor i Storvreten sedan ett par år tillbaka är mer tveksam till om fler poliser kommer kunna tackla kriminaliteten.

– Jag satt nere på puben här och tog ett par öl tidigare, och då var polisen där och tittade. Men polisen är som du och jag, de bara tittar, de gör ingeting, säger han.

Storvretenbon Torres, som inte vill ha med sitt efternamn i tidningen, fnyser när han får frågan om det skulle bli bättre om polisen la mer resurser på området.

– Vad ska de med mer resurser till? Det hjälper inte. Det såg man när de kastade den där handgranten på polisbilen. De har ingen respekt för polisen.

FLYTTDRÖMMAR. Torres har bott i Storvreten sedan 1976, men om hade hade möjlighet skulle han vilja flytta till barnen i Farsta strand. "Fast där är det inte heller riktigt bra. Man behöver komma längre ut, där det är dyrare. Som Tullinge. Hade jag råd skulle jag flytta dit." Foto: Claudio Britos

Han trivs inte i Storvreten. Han skulle gärna flytta härifrån om han kunde, och brottsligheten är en av anledningarna.

– När jag flyttade hit 1976 vågade ingen gå på bron över Storvretsvägen. Men istället för att bli bättre har det blivit sämre, säger han.

Han tror att en del av problemet är att många hyr ut svartkontrakt och att så få bor kvar länge. Då blir det ingen som tar hand om området och det blir stökigt och smutsigt i tvättstugor och trappuppgångar, tycker han.

– Botkyrkabyggen borde komma hit en kväll och knacka på dörrarna och be att få se ID-kort och kontrakt. Då skulle de få se hur många som bor i varje lägenhet.

SOLSIDAN. Bengt Sand har bott på många ställen men trivs bra i Storvreten. "Det är lugnt här", tycker han. Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos