Båten som fått så gott som varenda flanör längs Årstaviken att stanna till, fortsätter att förbrylla såväl polis som Stockholms stad efter branden. Foto: Sophie Stigfur/Andreas Jennische

Knarkskeppets prislapp förbryllar polisen

Ägarna till det skandalomsusade knarkskeppet i Årstaviken löste ut båten för närmare en halv miljon kronor kort tid före den brann ned. Det är bara en i raden av omständigheter som fortsätter förbrylla.

  • Publicerad 19:50, 11 feb 2018

Som StockholmDirekt tidigare berättat har det ökända skeppet vid Årstaviken, som numera är ett förkolnat skrov, tidigare legat olovligt förtöjt vid Marieviks kaj under flera år. Här blev den efter mycket stök och bök till slut omhändertagen av Kronofogden i september 2017, men redan i januari löstes den ut igen av ägaren och fraktades till platsen där den ligger idag: Årstavikens pirathamn.

"Slarv" orsaken till branden i pirathamnen

Men innan dess försökte ägarna, en grupp män i medelåldern, kasta ankar på laglig väg. En mäklare med god insyn i Stockholms båtvärld berättar att männen kontaktat flera olika varv och båtklubbar i jakt på en kajplats.

– Det har erbjudit pengar för att få en avskiljd fristad. Men det har varit tydligt för alla att de här figurerna velat bedriva handel och vandel inom "läkemedelsbranschen" på den där båten, och det är inte Astra Zeneca om jag säger så, säger mäklaren som vill vara anonym.

Betalade en halv miljon

StockholmDirekt kan nu avslöja att skeppet så sent som i januari löstes ut från Kronofogden för 430 000 kronor inklusive moms – något som förbryllar såväl båtvärlden, polisen och Stockholms stad.

– En sådan båt får man snarare betala rejält för att göra sig av med, den är inte ens värd materialet den är gjord av eftersom den skulle kosta flera hundra tusen att skrota. En riktig pain in the ass, säger en annan skeppsmäklare som vill vara anonym.

"Koppling till ekonomisk brottslighet"

När en ägare löser ut något från Kronofogden tillkommer kostnader för till exempel skulder och transporter, så summan speglar inte båtens faktiska värde. Men varför lägga närmare en halv miljon kronor på en båt som man måste betala ännu mer för att göra sig av med?

KLART: Pirathamnen i Årstaviken ska rivas

Den 31 januari brann den så kallade knarkbåten ned. Foto: Andreas Jennische

Det forna skeppet är numera ett strandat vrak. Foto: Joel Larsson

Enligt kommunpolis Anders Lindberg är det inte omöjligt att det rör sig om pengatvätt.

– Vi vet inte, men det finns definitivt med på spelkartan. Det rör sig om väldigt knepiga ägarförhållanden, där det finns koppling till tidigare ekonomisk brottslighet, säger han och fortsätter:

– En annan möjlig förklaring är om det funnits något av stort värde på båten som man vill komma åt. Men det är bara spekulationer. Man kan väl i alla fall konstatera att det finns få rimliga anledningar till att den skulle kosta så mycket.

Fortsatt aktivitet på vraket

Sedan branden har området kring vraket spärrats av. Polisen har dock observerat hur personer tagit sig ombord på den nedbrända båten.

– Vi har sett minst en individ som vi identifierat som en av de som tidigare bott på båten, som klivit på igen. Det är svårt att förstå, om man letar efter personliga tillhörigheter känns det ju rätt kört med tanke på båtens skick, säger Anders Lindberg.

Staden inväntar just nu respons på sin ansökan om handräckning från Kronofogden, som troligen kommer att transportera bort vraket. Det är fortfarande oklart vem som ska stå för notan. Polisen utreder fortsatt ägarförhållandena, för att se vem som ska ställas till svars för den olovliga förtöjningen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.