ABRUPT SLUT?. Cykelbanan slutar med en trottoarkant och en stenmur. Foto: Michael Toll

Knasig cykelbana i Hjorthagen – "nära att smälla varje dag"

Från ena hållet slutar cykelvägen i en trottoarkant. Från andra hållet hamnar du mitt i biltrafiken. De nygjorda cykelbanorna i Hjorthagen anses både vara felaktiga och farliga.

  • Publicerad 17:00, 19 sep 2016

Det tar inte lång tid innan man förstår att det är något som är fel med den nya cykellösningen vid avfarten till Hjorthagen från Lidingövägen.

LÄS ÄVEN: Ingen gång- och cykelbro mellan Hjorthagen och Gärdet

Så gott som samtliga cyklister som passerar har egna lösningar på var de ska ta cykla och hur de ska bete sig. En kvinna vinglar över tre filer och hamnar rakt mot mötande trafik innan hon tar sig upp på trottoaren. Någon minut senare tvingar en manlig cyklist en minibuss att tvärnita då cyklisten hamnar helt fel i korsningen.

– Självklart har man ett egenansvar, men den här trafiklösningen är omöjlig att förstå sig på. Som cyklist är det väldigt olustigt att cykla här, det är nära att det smäller varje dag, säger Kent-Erik Johannisson som bor i Hjorthagen och ofta cyklar.

Läskigt att cykla

Problemet är att den nylagda cykelbanan leder rakt in i trottoaren, från ena hållet. Och cyklister som kommer från andra hållet, uppifrån Hjorthagen, måste korsa tre körfält samt en infart för att hamna rätt.

– Det är jäkligt läskigt så jag brukar strunta i cykelbanan och fortsätta i bilfilen genom korsningen, även fast man hamnar fel ändå längre fram, säger en cyklist som efter visst besvär lyckas hamna rätt.

Många aktörer

Trafikkontoret är medvetna om problemet, men kan i dagsläget inte göra något då de måste vänta in företaget Fortum.

– De ska först färdigställa sin in- och utfart, gatan och slänten. Inom kort ska det slutbesiktigas, och innan dess kan vi inte göra något, säger Anders Porelius, informationsansvarig på trafikkontoret.

Och vad som blir den slutgiltiga lösningen är inte heller klart. Till att börja med ska det byggas en så kallad ”väntplats”, där cyklister i lugn och ro kan vänta på att korsa gatan på ett säkert sätt. Men det ska bara vara provisoriskt. Den slutgiltiga lösningen kommer att göras senare i samband med att fler cykelåtgärder ska färdigställas inom projektet för Norra Djurgårdsstaden.

– Det är många aktörer som håller på i området, vilket gör det lite rörigt. Vi är medvetna om att passagen måste bli mycket säkrare, tydligare och bättre än vad det är idag, säger Anders Porelius.

Kent-Erik Johannisson tycker inte man kan vänta med att göra om, göra rätt.

– Nej, något måste ske nu. Det är direkt farligt att cykla här.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Kvinna våldtogs i taxi för sju år sedan

Nyheter Nu åker gärningsmannen fast 2011 våldtogs en kvinna i en taxi på väg hem till Södermalm efter en utekväll i City. Nu har polisen till slut lyckats få tag på gärningsmannen.tisdag 20/11 17:13

Klart: Då får Ropsten pendelbåt till stan

Nyheter Nytt resenärsrekord på populär linje – som förlängs Under tisdagen kliver årets miljonte passagerare ombord på pendelbåtslinje 80. Och nu är det klart när den populära linjen förlängs och får helt nya stopp i bland annat Ropsten och Norra...tisdag 20/11 16:10