Var ska vi bada? Sedan Högdalens simhall stängde har trycket ökat på bland annat Västertorpsbadet. Foto: Sacharias Källdén

Knökfullt i Stockholms simhallar

Alla älskar att bada! Men var ska nya och gamla stockholmare simma när staden växer? I Söderort är hallarna få, än färre sedan Högdalen stängde. Som en följd har trycket från vattengympatanter och simskolelever ökat i Farsta och Västertorp.

  • Publicerad 16:38, 28 nov 2018

Att se det vackra i det slitna, det gör mig glad

– Jag ringer innan och kollar att det inte är många barn. Jag kan anpassa mig, så det är inte olidligt. Men visst, det hade varit skönt att kunna komma när som. Varför finns det ingen simhall i Gubbängen? Det behövs fler, funderar Jessica Alshammar, samtidigt som hon pyntar ett årskort i Farstahallen.

Hon har cyklat hit från Hökarängen för sitt veckodopp. Så här kring klockan 14 en vardag brukar det vara hyfsat lugna människoströmmar: "Fast skriv inte det så alla kommer hit då!"

– Sedan klockan 16 börjar simskolorna, säger badmästare Thomas Lindhal medan han hjälper Jessica.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Badmästaren berättar att visst, de har märkt av att Högdalen stängt igen i ett par år för reparationer. Det är hårdare tryck, fast Farsta står pall; hallen är stor, byggdes ut och renoverades rejält bara för ett par år sedan.

– Alla vattengympatanter och familjer från Högdalen kommer hit nu istället. Våra gympagrupper blir fulla direkt. De tar max 25 pers men skulle behöva en 45 pers, förklarar badmästare Lindahl.

Ny gasläcka i Högdalens simhall

Överbelastade simskolor

Även den kommunala simskolan för barn är smockad. Januarikursen är full sedan länge och föräldrar ligger svettiga i startgroparna inför att marskursens platser släpps nästa vecka.

På Västertorpshallen, som också absorberat Högdalens simsugna, säger man att de hade kunnat ha hur mycket simskola som helst. Även de är överbelastade.

Siffrorna som idrottsförvaltningen tagit fram åt StockholmDirekt bekräftar detta. De hallar som har Söderort som upptagningsområde – Farsta, Sandsborg, Västertorp, Eriksdal, Skärholmen – har totalt under 2018 fått 134 extra simskoleplatser jämfört med 2017.

Men köerna ökar också. För sista kursstart i år stod det närmare 1 000 barn i kö. Förra året var samma siffra kring 700.

Eriksdal slukar stockholmare

Gällande totala besök för ovanstående södersimhallar är det svårare att dra slutsatser utifrån Högdalens stängning, då det skedde så sent som i somras. Alla ser ut att landa på ungefär samma siffror 2018 som 2017. För Farsta och Västertorp är det kring 200 000 besök var. Det förklarar idrottsförvaltningen med att Eriksdalsbadet kan svälja så många utan problem: 1 339 354 besök 2017.

Jessica Alshammar köper ett årskort i Farstahallen. Foto: Sacharias Källdén

Eva Ekerhov i bassängen i Västertorp. Foto: Sacharias Källdén

För snart 50-årige hårt tärda Västertorpshallen är dilemmat om man ska renovera, eller riva för att bygga helt nytt. Även om ytorna – golv, kakel, bänkar – är i gott skick så finns det maskinerier i det inre som sjunger på sista versen. Och tillgängligheten är, på grund av trånga passager och trappor, obefintlig.

"Se det vackra i det slitna"

Men idrottsförvaltningen har i åratal velat. De kan i dagsläget inte ens säga ungefär när de tänker bestämma sig för om det blir fix eller förstöra. Anläggningens chef Thomas Lindell-Taylor passar diplomatiskt på frågan vad han förordar.

– Här ska finnas en funktionsduglig simhall. Hur förvaltningen och politiker väljer att lösa det, lägger jag mig inte i, säger han.

I Västertorp hade de ändå förväntat sig en större besökssmäll när Högdalen bommade igen. Med några smärre tidsjusteringar för de föreningar som som nu ska få plats, fridykare och konstsimmare, säger Thomas Lindell-Taylor att det flyter på bra i vad han tycker är en av stadens vackraste simhallar: "Det är en fantastisk anläggning. Att se det vackra i det slitna, det gör mig glad". Och mycket folk mest hela tiden, det har det varit i många, många år.

Västertorps simhall förfaller

Mer chill, mindre speed

– Krålare stänker så mycket. Och de har blivit fler! Så ja, det är mer folk nu för tiden, helt klart, säger Eva Ekerhov och plöjer vattenytan med maklig bröstsim.

Hon har letat sig från hemmet i Aspudden till Västertorp för att bränna av en kilometer. Det gör hon en gång i veckan. Hon drömmer om att det ska vara färre i bassängen och en mer chillig vibb:

– Simning ska vara avslappnat. Jag är inte brydd om att simma snabbt, förklarar hon, och vänder om för ytterligare en 25-meterslänga.

Farsta sim- och idrottshall. Foto: Sacharias Källdén

Västertorpsbadet. Foto: Sacharias Källdén

Kommunen har slagit fast att badbehovet är stort i Söderort. Ska det inte bli bassängkris bör Skarpnäck och Ersta-Årsta-Vantör få var sin hall innan 2022. Hägersten-Liljeholmen en innan 2030. Det är dock inte troligt att sportspaden dras i marken någonstans alls under de närmsta fyra åren. Förslag på platser finns – Östberga, Skarpnäcksfältet – men pengar saknas.

Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) säger att existerande hallar är så gamla och risiga att deras renoveringar går före. Den nya politiska majoriteten måste analysera hur de ska arbeta långsiktigt med simfrågan.

Innan dess vill Ernlund inte vill uttala sig mer än så.

– Tyvärr har det här pågått länge. När staden planerar nya områden måste vi få in idrott som en naturlig del redan från början, istället för att leta utrymme i efterhand, säger Karin Ernlund.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Thomas Lindell-Taylor, chef över Västertorpsbadet. Foto: Sacharias Källdén