Ko-nstnärens tack till Sandor

Flora och Clara-Bella är tillbaka där de hör hemma. Tacka Sandor Ördög för det. Och det var precis vad Lasse Åberg gjorde.

  • Publicerad 15:15, 13 jun 2019

I augusti förra året vandaliserades de två kossorna som står utanför Åbergs museum. Carina och Lasse Åberg förklarade att det här var sista gången. Nu skulle man vara tvungna att plocka bort kossorna.

– Ja, nu är det slut. Tyvärr. De åker bort. Det går inte att laga dem. Det är för dyrt och självrisken är alldeles för hög, sa vd Carina Åberg.

Reaktionerna bland BålstaDirekts läsare lät inte vänta på sig. Men mitt i all lättförståelig ilska kom Sandor Ördög med ett förslag. Han skulle rädda kossorna.

– Det är min natur och sedan är det så att jag har känt Max och Carina som driver museet länge. Åtminstone 30 år. Jag är stolt över att Lasse har gjort det han har gjort i Bålsta. Jag vet hur enkelt det är att laga dem. Det är inte några komplicerade saker, sa han.

På grund av olika orsaker dröjde det till dess att båda kossorna var tillbaka på på sin plats, men sedan maj står Flora och Clara-Bella där de ska.

– Det känns jättebra, säger Carina.

Sandor gjorde hela arbetet utan ersättning, men Carina och Lasse Åberg ville givetvis ändå tacka koräddaren och presenterade honom med en Åbergsk litografi på måndagen.

– Den ska sitta på huvudplats någonstans i huvudrummet. Men det enda jag egentligen ville ha var en selfie med Lasse, säger Sandor och plockar fram mobilen för att föreviga ögonblicket.

Är du nöjd med hur det blev?

– Jag är nöjd och sedan har jag erbjudit mig att även i fortsättningen hjälpa till. Det är bara att höra av sig om det blir några skador. Jag kan det här nu.

– Haha, det är ett lifetime commitment. Han har adopterat den där, säger Carina och pekar på Flora.

– Och så har han lovat att underhålla Clara-Bella lite grann, fortsätter hon.

Lasse Åberg om kossornas historia

”Jag var med i något som hette Cow Parade och tyckte att det var rätt lattjo. Det stod kor i hela Stockholm och jag fick tillfälle att designa två stycken. Sedan fick jag tag på några kor genom en affär och tänkte att det vore jättekul att sätta upp vid ladugården här. De har varit jättepoppis.”

Sommarstängt

Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46

Bålsta/Upplands-BroDirekt starkare i höst

Bålsta/Upplands-BroDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och...fredag 3/7 9:32

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt