Kocken Erik Videgårds bästa tips är att satsa på kalla rätter – och att inte rädas lite lyx under sommarpicknicken. Vill man ha med varm mat tipsar han om soppa i en termos. Foto: Mikael Andersson

Kockens tips för en lyckad picknick

Maten är en stor del i en lyckad picknick i en park eller på en klipphäll. Men vad ska man tänka på inför korgpackningen och vilken mat passar under sommaren? Vi ringde kocken Erik Videgård för att få proffshjälp.

  • Publicerad 14:01, 5 jul 2019

Du har slagit dig till ro med filt, korg och gott sällskap – redo att njuta av natur, sol och bad. Men så kommer ju hungern så klart.

Tricket för att hålla alla glada och mätta? Satsa på kall mat i sommar, tycker kocken Erik Videgård, som driver flera krogar – bland annat Rebel Kitchen i Vällingby.

– Tillagningen kan man göra hemma, jag tycker jag man ska fokusera på att ta med sig kalla små rätter, säger han.

Det kan handla om röror, en sallad, kall färskpotatis, gott bröd och fin olivolja. Strunta i engångsgrillar och färdig räksallad, tycker han.

– Det viktiga är att man involverar flera i en picknick. Idag är det lätt att sy ihop ett knytkalas, eller en knytpicknick, man dekonstruerar picknicken helt enkelt och hjälps åt. Man behöver inte göra tio grejer utan det räcker med två. Vill man ha något varmt också så kan man ta med sig en termos med soppa, säger han.

Var inte heller rädda för att göra en picknick lyxig menar han.

– Man får gärna ta med tallrikar och glas och kanske pallar att sitta på, har man riktig tur så har man ett picknickbord till hands, så att man kan duka upp fint. Det är en fest i det gröna och det ska vara lite lyxigt, säger han och fortsätter:

– Sen ska det räcka med en liten påse skräp i slutet av picknicken och inte en hel säck. Har man ändå med sig väskan ut kan man ta med det hem, säger han.

Om du får säga en sak som är extra viktigt?

– Jag tycker man ska fokusera på vegetariskt, det finns massa böcker där man kan få inspiration ifrån, säger Erik Videgård.