”Den ultimata föräldraguiden”. Så heter Kodjo Akolor och Olga Nikrasova Akolor nya bok. Foto: Leif Oldenburg

Kodjo om nya boken: "En parodi på alla andra föräldraböcker"

Inget blev som man sa. Men mycket blev tvärtom. Så äkta paret Kodjo Akolor och Olga Nikrasova Akolor satte sig ner och skrev den slutgiltiga föräldraboken.

  • Publicerad 14:11, 4 sep 2017

Den tidigare Vallentunabon Kodjo Akolor träffade Olga Nikrasova redan 2004 när de båda studerade internationell ekonomi vid Södertörns folkhögskola.

Sedan dess har Kodjo gjort medial karriär i bland annat P3:s ”Morgonpasset” med Hanna Hellquist och ”Musikhjälpen i SVT. Olga jobbar i databranschen.

Redan i förordet slår Kodjo och Olga fast:

”Vi var det där paret där en av oss aldrig ville ha barn och den andra var upptagen med att spela tv-spel.”

Men efter nästan tio år som par var trycket från omgivningen hårt.

– Vi hade nått det stadiet när man ska skaffa barn. Vi hade varit ihop länge, förlovat oss och gift oss. Det var alltså dags för barn, säger Olga

– Brorsan har fyra söner. Mamma började pikade oss, minns Kodjo.

När de väl bestämde sig försökte de strunta i omgivningens tips.

”Vi valde att konsekvent bortse från och utesluta alla de ”goda” råd som vi aldrig hade bett om från erfarna och oerfarna föräldrar och diverse människor vi träfat på gatan. Vi anser att det inte finns något recept på vad som gör dig till en bra förälder.” skriver paret i sin nya bok ”Den ultimata föräldraguiden” som släpptes för några veckor sedan.

– Glöm alla expertråd. Välj er egen väg, gör det som känns bäst för er. Vi dömer ingen, säger Olga och tillägger i nästa mening:

– Jo, förresten, vi dömer alla som dömer.

I boken citeras inga berömda läkare, inga forskare eller övriga experter på barnuppfostran. ”Den här boken är skriven av föräldrar för föräldrar. Ingenting är faktabaserat och inga källhänvisningar kommer att finnas.”

– När ryktet om graviditeten sprider sig blir plötsligt alla experter, säger Olga.

Förlossningen blev utdragen och Kodjo erkänner att han nickade till ett tag när värkarna gick på tomgång

– Jag sa ”vaknade då, Kodjo”. Men det hjälpte inte.

– Jag hade haft ”Morgonpasset” i P3 och var dödstrött, försvarar sig Kodjo.

Till sist tittade i alla fall sonen Zion ut.

Vännerna hade berättat om den fantastiska känslan när det lilla knytet, den nya människan, äntligen kommit till världen. Men inga himlar öppnade sig, inga änglar stämde upp i kör.

I boken skriver Kodjo och Olga:

”Det kan helt enkelt vara väldigt märkligt att träffa någon som bott i dig eller din partner. Någon som kanske inte precis ser ut som du hade föreställt dig, som kanske är lite fulare till och med, om du nu vågar erkänna det.”

Känslan vänner och bekanta hade pratat om så entusiastiskt kom i stället med tiden, bit för bit. Nu har Zion hunnit bli tre år och har fått sällskap av lillasystern Zoe som är 1,5 år.

Det har varit tre år med blöjbyten. Eller som ett av kapitlen i boken kapitel heter: ”Eat, shit, sleep repeat.”

– Vi berättar vår historia helt enkelt. Så här var det för oss, säger Olga.

– Vårt viktigaste råd är att man ska vara sig själv. Så på sätt och vis kan man se vår bok som en parodi på alla andra föräldraböcker, säger Kodjo.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vallentuna är stadsbornas odlingsoas

Nyheter "Gräver och tar ett glas tillsammans" Till vardags bor de i stan – men på våren är det Lövsättra fritidsby i Vallentuna som gäller för Kikki Svanbäck, Ingrid Andersson och Ingegerd Spjälkeby. Här berättar de om odlingen och...fredag 18/5 17:26