Kokande ilska i Bredäng efter hyreshöjningar

Efter åratal av förhandlingar är Hyresgästföreningen och Stena överens över vad hyrorna ska bli efter stambyten och renoveringar i Bredäng. Båda parter är nöjda. Men flera hyresgäster, som i lika många år kämpat emot hyreshöjningarna, gnisslar fortfarande tänder: ”De har gått rakt över våra huvuden”.

  • Publicerad 11:49, 1 mar 2019

Turerna har varit många sedan sedan Stena fastigheter våren 2014 meddelade att de ville göra renoveringar och stambyten i sina närmare 400 lägenheter i Bredäng.

Fastigheterna är byggda under första halvan av 60-talet. Och som i de flesta av miljonprogrammets hus är behovet av upprustning stort. Hyresgäster vi pratar med berättar om fönster som drar in kall luft, dåliga ventilationer och avlopp som sett sina bästa dagar för länge sedan.

Kjell Edenfeldt pekar på en trasig stupränna utanför porten innan han visar in oss till grannarna Ellinor och Gunnar Hultman. Att renoveringar behövs – det håller alla med om.

– De har inte ens bytt tapet eller något på 20 år. Redan när Familjebostäder ägde husen pratade de om stambytet. Sen köpte Stena dem för ingenting och har bara gått och väntat på att få göra de här lyxrenoveringarna, säger Gunnar Hultman.

Grannar organiserade sig

Att renoveringarna skulle innebära hyreshöjningar stod tidigt klart. Men frågan var hur höga de skulle bli. Oroade hyresgäster organiserade sig snart i Bredängs boendenätverk för att kämpa emot. Genom åren har flera stormöten hållits i bland annat Bredängsskolan och Bredängs kyrka.

Kämpar emot. "Hur man än vrider och vänder på det här så kommer människor behöva flytta", säger Aleksandar Sikuljak. Foto: Claudio Britos

Aleksandar Sikuljak har varit en av de drivande i boendenätverket sedan starten. Nu sitter han med utskrivna papper med statistik över medianinkomsten i Bredäng framför sig. Han får inte ihop det.

– Varför vi kämpar för det här? För att vi helt enkelt inte har råd. Här bor pensionärer och låginkomsttagare, hyrorna de föreslår går inte ihop med medianlönen. Det kommer bara leda till utflyttning, säger han.

För Hyresgästföreningen och Stena fastigheter har har det tagit många år att komma överens om vad hyresnivåerna ska bli. Men i januari undertecknade båda parter till slut en överenskommelse.

För vissa landar hyreshöjningarna på närmare 45 procent. För Aleksandar Sikuljak och hans familj innebär det att hyran kommer höjas från cirka 7 300 till 10 600 kronor i månaden.

– Det är nästan 40 000 kronor per år. Det är så sjukt mycket, även om vi nog kan fixa det blir sparmöjligheterna minimala för oss. Frågan är ju hur mycket man måste skära ner på allt annat för att klara av hyran. Kommer mobiltelefoner och annat man tar för givet bli en lyx då, undrar han.

Kalldusch

Han tror att Hyresgästföreningen gjort så gott de kunnat. Men för andra som kämpade emot hyreshöjningarna kom beskedet som en kalldusch.

– Vi känner oss bedragna och besvikna, säger Ellinor Hultman och får medhåll av maken Gunnar:

– Det var många som gick med i Hyresgästföreningen just för det här. Vi har kämpat i så många år och så går de och godkänner det här med Stena rakt över våra huvuden. De hade ju i alla fall kunnat fråga oss.

De bor i en tvåa som de idag betalar 6 200 kronor för. När renoveringarna är klara kommer hyran i stället ligga på runt 8 800 kronor. De har två inkomster och tror ändå att de kan klara av höjningen. För grannen Kjell kan det bli tuffare.

– Jag fyller ju snart 70 och då sänks pensionen. Jag kommer behöva söka bostadsbidrag för att klara hyran, säger han.

Slitet. Flera av husen på Vita Liljans väg och Tempelriddarvägen är slitna. "Vi är inte nöjda, Stena säger att de ska fixa saker, men det händer ingenting. Många vill flytta härifrån", säger hyresgästen Tarek Zran. Foto: Claudio Britos

Vill bort. "Hittar jag något bra kommer jag flytta med en gång. Men vart? Det är ju inte lätt att hitta lägenheter", säger Mohamed El-Mourabit. Foto: Claudio Britos

Ingenstans att flytta

Ute på innegården kommer Mohammed El-Mourabit och Tarek Zran hem från sina jobb. De är båda besvikna på sin hyresvärd, pekar ut trasiga porthandtag och en sliten lekplats.

– Hittar jag något bra kommer jag flytta med en gång. Men vart? Det är ju inte lätt att hitta lägenheter, säger Mohamed El-Mourabit.

Var fjärde flyttar

Enligt en rapport från Boverket flyttar 25 procent av hyresgästerna i samband med omfattande renoveringar. Annars ligger flyttningarna på runt 14 procent.

Människor med låg inkomst och barnfamiljer är de som flyttar i störst omfattning.

Renoveringarna leder ofta till att bostadsbidrag och ekonomiskt bistånd ökar hos de som bor kvar.

De som flyttar från hus där renoveringar görs tenderar att flytta till områden där både inkomsterna och skolresultatet är lägre. Renoveringarna leder alltså till ökad segregation, enligt rapporten.

Renoveringen av miljonprogrammet beräknas kosta mellan 300 till 500 miljarder kronor, enligt Boverket.

Hur renoveringarna av miljonprogrammet går till skiljer sig kraftigt åt mellan olika bolag. Kommunala Botkyrkabyggen har låtit hyresgäster vara med och bestämma vilka delar av lägenheten som ska fixas. Hyreshöjningen landar på 700 kronor och därefter kan tillval göras.

Privata hyresvärdar har testat andra knep. Vissa har väntat med renoveringarna tills en hyresgäst flyttat ut – för att sedan ta 40–50 procent högre hyra av nästa hyresgäst som flyttar in.

Så blir hyrorna

Hyrorna kommer trappas upp stegvis under fem år. I dagens hyresnivå kommer hyrorna se ut såhär det sjätte året:

1 rum och kök, 58 kvm: 6 699 kr/mån.

2 rum och kök, 82 kvm: 8 883 kr/mån.

3 rum och kök, 90 kvm: 10 026 kr/mån.

4 rum och kök, 95 kvm: 10 635 kr/mån.

I de lägenheter där det är möjligt kan hyresgästerna skippa renoveringen av köket. Då kan de få en hyresrabatt på mellan 400 och 700 kronor.