Koll på datorn öppnar upp världen

SeniorNet Huddinge har öppet hus en gång i månaden på huvudbiblioteket i Huddinge. Här hjälper seniorer varandra med datorstrul och visar varandra nya vägar på internet.

  • Publicerad 22:50, 18 apr 2015

– Alla ropar efter mig på Skype och Messenger. Men det har kommit upp något konstigt meddelande som jag inte får bort, säger Emilie Thimgren och visar på sin smartphone.

I dag har Emilie också med sig sin laptop.

– Jag har haft den i ett år men jag har inte kommit igång än. Jag kan ingenting om datorer. Men jag vill gärna lära mig att ringa med den. Jag känner många i utlandet och det är gratis att ringa från datorn. Och så man kan se dem man pratar med.

Sven Nicklasson hjälper till och svarar på frågor.

– Okej, nu har vi uppkoppling till nätverket. Nu ska vi bara försöka hitta en telefon i appstore, säger han och pekar på skärmen.

Priser och bank-id

Vid varje träff bjuds det på en föreläsning med ett tema. I dag har Sonja Kvål från Segeltorp visat hur man kan jämföra priser på internet. Och om betaltjänster som Swish och Bank-id.

– Jag blir inte klok på det här. Jag trodde Bank-id var en sån där bankdosa. Men det var det inte. Man behöver tydligen en smartphone, säger Dennis Nyberg, som vill lära sig att använda en internetbank.

I dag betalar han räkningarna på posten.

– Det fungerar bra. Men bankernas service blir bara sämre och sämre. Och uttagsautomaten på Ica är borta, så nu kan jag inte längre se mitt saldo. Man blir illa tvungen att lära sig internetbanken.

Nyfiken på surfplatta

Irene Åkerlund visar Seija Rönndahl och Anna-Britt Larsson hur en surfplatta fungerar.

– Vilka små myrbokstäver. Men de går att förstora va? frågar Anna-Britt.

– Den verkar rolig, men dyr att köpa. Jag har ju redan en dator. Men man blir ju nyfiken. Det finns tydligen en hel del bra gratisappar, säger Seiija.

De brukar vanligtvis använda internet för köp- och säljsidor som Tradera och Blocket.

– Det är kul att ta sig in på nya spår och inte bara besöka de sidor man brukar kolla på. Det finns så mycket att göra. Man känner bara till en miljondel av allt som finns på internet, säger Seija.

De tror att många äldre är rädda för datorn.

– Man är rädd att fastna
i ett program och inte komma ur det utan att sabba något på vägen, säger Anna-Britt.

– Ja. Ändå har jag jobbat med datorprogram i mitt yrke för 15 år sen. Jag jobbade på bank. Där visste jag hur allt funkade. Men utvecklingen har gått så snabbt de senaste tio åren.

Social skillnad

Enligt Curt Carleteg är klyftorna stora när gäller datorkunskaper hos äldre.

– Tjänstemän har ofta haft kontakt med datorer i sitt yrkesliv. Många arbetare har inte använt dator alls. Det finns en stor social skillnad, säger han.

Allan Lindqvist tror att många tycker att det är jobbigt att visa att man inte kan någonting.

– Det kan vara svårt att komma igång. Men här får du hjälp från början. Hur du startar och stänger av. Och hur du surfar, säger han.

SeniorNet Huddinge

Nästa träff är den 11 maj klockan 13 till 15 på huvudbiblioteket, Kommunalvägen 28. Träffens tema är ”Sociala medier”, såsom Facebook, Skype, Twitter, Instagram med flera.

Föreningen har i dag 35 medlemmar och växer stadigt. I framtiden vill de hålla träffar på flera platser i kommunen.

 Vill du vara med? Du
behöver inte vara en
pedagog – alla erfaren-heter behövs! Kom förbi öppet hus eller surfa in på
www.huddinge.seniornet.se