Ser det tomt ut? Inom några månader ska simhallen stå klar, då beräknas besökarantalet uppnå 400 000 per år. Foto: Jannie Flodman

Kolla in bilderna! Såhär blir nya Järfällabadet

Åka vattenrutschkana med badring eller hiss ner i bassängen för rullstolsburna – Järfälla Tidning fick tjuvkika på det nya Järfällabadet som växer fram i Jakobsberg.

  • Publicerad 15:33, 17 nov 2017

En skarp lukt av målarfärg, kartonger som står staplade på varandra, inplastad belysning och utspridda maskiner. Och i mitten av den största salen: en enorm bassäng, än så länge tom på vatten.

– Ursäkta röran, vi bygger om, skojar en av ett femtiotal byggarbetare som just nu jobbar med att bygga Jakobsbergs nya simhall Järfällabadet.

Olle Stadig är projektchef på byggherren Tagehus och visar runt i den blivande simhallen. Hjälm, väst och speciella skor behöver bäras av besökarna. Entrén ligger en våning upp, och nås av trappor och hiss. Eller, det som ska bli entré och café – än så länge krävs en viss fantasi för att se allt framför sig bland brädor och plast.

Här ska det bli fontän, barnbassänger med figurer som sprutar vatten och en bubbelpool. Foto: Jannie Flodman

Olle Stadig är projektchef på Tagehus som är byggherre för simhallen. Foto: Jannie Flodman

Ska öppna i början av april

Bygget har varit igång sedan december 2015, och beräknas vara klart i slutet av mars 2018. Badsugna gäster är välkomna från början av april, och något som kräver mindre fantasi för att se framför sig är det som gömmer sig bakom entrén, nämligen bassängerna.

– Här till vänster ska det finnas barnbassänger med figurer som sprutar vatten, en fontän och bubbelpool, pekar Olle Stadig.

De mindre bassängerna ligger utmed kortsidan av simhallens största bassäng, som är 50 meter lång och 25 meter bred. I motsatt kortända ska hopptorn och trampoliner tillkomma, och bassängen kommer att kunna delas av för att användas till olika ändamål.

–Där borta kommer det att finnas en mixbastu som är öppen för alla, så att hela familjer kan basta ihop, säger Olle Stadig och pekar mot ena långsidan av bassängen.

En vattenrutschkana kommer besökarna att ta sig nerför med badring. Båda rutschkanorna ska vara utformade som rör och gå att åka året om. Foto: Jannie Flodman

Intill gymmet ska det bli en sal för gruppträning. Foto: Jannie Flodman

Bygger läktarbalkong efter kritik

På våningen ovanför byggs en läktarbalkong. Järfälla simsällskap har tidigare riktat kritik mot att det finns få läktarplatser i den nya simhallen. Något som delvis åtgärdats genom läktarbalkongen, som dock bara kommer ha plats för en stolsrad.

– Vi har plats för några fler nu, men det är mycket färre än i den gamla. Vi ville hellre ha större verksamhetsyta än läktare, säger Olle Stadig.

Under tävlingar ska stolar kunna placeras ut längs med bassängens ena kort- och långsida.

Järfälla simsällskap: Kommunen har misslyckats med nya simhallen

På olika håll i huset hörs borrar och sågar – några bygger de två vattenrutschkanorna som löper längs med husets utsida, andra bygger gymlokal, omklädningsrum och bastu.

– Det går åt enorma mängder kakel, klinkel och fogmassa, säger Olle Stadig och ser ut över bygget.

400 000 besökare per år räknar han med att Järfällabadet kommer att ha. Och kakelplatta för kakelplatta växer den fram, den nya simhallen.

Den största bassängen kommer att kunna delas av på mitten, ungefär där staketet står. Foto: Jannie Flodman

En av två bassänger som ska ha höj-och sänkbar botten för att kunna anpassas till såväl simskola som vattengjumpa. Foto: Jannie Flodman

Järfällabadet

Simhallen skulle kosta 270 miljoner kronor, men kommer att landa på 290 miljoner. Entrén har planerats om, en läktarbalkong byggts och en hiss till vattenrutschkanorna ska tillkomma. Järfälla kommun kommer att bekosta en del av de ytterligare 20 miljonerna.

Simhallen kommer att bestå av två bassänger med höj-och sänkbar botten, en bassäng på 50x25 meter, två barnbassänger för plask och lek, en bubbelpool, två vattenrutschkanor och omklädningsrum med bastu. En bassäng är handikappanpassad och ligger intill handikappanpassade omklädningsrum. Det kommer också att finnas gym med gruppträningssalar och café som nås av både badgäster och andra besökare.

Tagehus är byggherre och beställare och NCC är totalentreprenör. Simhallen byggs på uppdrag av Järfälla kommun och kommer att drivas av Medley som idag driver Jakobsbergs simhall.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De är hela Söderhöjdens lag

Sport "Handlar om mer än bara fotboll" Efter flera säsonger i division sex har IF Söderhöjden Wasa nu kvalat till division fem. Men det är inte bara vinst som är grejen för Jakobsbergslaget.fredag 19/10 16:08

Höstlovslediga! Det här händer i Järfälla på lovet

Nyheter Tio tips på saker att göra Snart är det dags för höstlov, eller läslov som det numera heter. Då finns det en hel del gratisgrejer att hitta på i Järfälla. Här är en guide till lovet.fredag 19/10 15:54