Inget fika. 10-årsjubilarerna Britt och Gert Sjöholms trädgård i Skogås brukar få gott om gäster under Tusen trädgårdar, men i år måste de anpassa sig till coronavirusets begränsningar. Foto: Claudio Britos

Kolla in grannens trädgård i helgen

Behöver du bli lite grönare om fingrarna? I helgen kan du få inspiration när trädgårdar i hela Stockholm öppnar upp för allmänheten.

  • Publicerad 13:29, 26 jun 2020

Det är en jätterolig dag. Vi har varit med sedan start för 10 år sedan.

Grannens trädgård kan öppna för besökare på söndag när initiativet Tusen trädgårdar, som ordnar trädgårdsvisningar i hela Sverige, firar 10 år.

Privata trädgårdsentusiaster och trädgårdsamatörer, föreningar, koloniföreningar, stadsparker, kyrkogårdar och skolträdgårdar landet över välkomnar den som letar trädgårdsinspiration eller bara är nyfiken.

På Tusen trädgårdars hemsida finns en komplett lista över alla trädgårdar i Stockholm och resten av landet.

Säljer plantor

Paret Britt och Gert Sjöholm har välkomnat folk till sin trädgård i Skogås sedan Tusen trädgårdar drog igång för 10 år sedan. Och 10-årsjubileet blir av i år, trots coronapandemin, under trädgårdsägarens ansvar.

– Det är en jätterolig dag. I år blir det ju inte på samma sätt. Jag brukar baka massa gott, men jag tror inte jag kan ha det i år, säger Britt Sjöholm.

87-åring. Parets rhododendron planterades 1933.

Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

– Vi är ju riskgrupp, jag vet inte om man vågar låta folk ta på kaffekannan. Men att hålla avstånd blir inga problem, det är en nästan 2 000 kvadratmeter stor trädgård.

Lite plantförsäljning kommer däremot som vanligt att finnas på gården.

Monet-broar och dammar

Gert och Britt Sjöholm har renoverat flitigt sedan de flyttade till Skogås och får årligen frågan om de vill bjuda in besökare under Tusen trädgårdar.

På gården har de tre dammar, i en av dem bor fiskar, och ovan de andra två finns numera Monet-broar.

– Vi flyttade in för 34 år sedan. Då var det bara sprängsten här, som det är i Huddinge, och vi har bevarat stenen och ordnat etapper på den branta tomten, säger Britt Sjöholm.

Tomten är uppbyggd i fem etage, med parkering, altan, terass och gräsmatta.

– Det har blivit ganska frodigt, vi har en rhododendron som är 87 år i år, planterad 1933. Den är ju jättestor, säger Britt Sjöholm.

– Det blir lite svårjobbat, med lite trappor här och där. Vi har ju skött den stora tomten själva, förutom när vi flyttade en stor sprängsten.

Tre huvudarrangörer

Huvudarrangörer av Tusen trädgårdar är trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson tillsammans med Riksförbundet svensk trädgård och Studiefrämjandet.

Trädgårdsvisningarna är gratis och öppna för alla.

Hela listan: Stockholms öppna trädgårdar.

Så hanterar Tusen trädgårdar covid-19

Arrangören bakom Tusen trädgårdar uppmanar besökare att hålla avstånd till trädgårdsägare och besökare under dagen.

Varje trädgårdsägare får själv besluta om hur man ska förhålla sig till rekommendationerna, men Tusen trädgårdar uppmanar till att följa Folkhälsmyndighetens råd.

För närvarande råder ett förbud mot folksamlingar på över 50 personer. Restriktioner och råd kan dock komma att ändras, och så även evenemanget så håll utkik för senaste nytt på: tradgardssverige.org/tusen-tradgardar-2020.

Visa merVisa mindre