Kolla in historiska rummen i Medborgarhuset

Längst in i hjärtat av Medborgarhuset ruvar byggnaden på historiska hemligheter, vissa med anor ända från 1600-talet. När det nya Medborgarhuset väl står klart ska de bli – kontor.

  • Publicerad 20:10, 19 mar 2018

Det är på plan sex i Medborgarhuset som flera rum har klassats som antikvarier av Stadsmuseet, vilket innebär att de inte får rivas eller röras överhuvudtaget. Totalt rör det sig om sex stilhistoriska rum, som i det framtida Medborgarhuset kommer att tjäna som kontor.

Stadens mäklarfirma har redan visat rummen för flera externa hyresgäster, men vem som kommer att lägga vantarna på de spektakulära kontoren är ännu inte klart.

Rummen har delats in efter olika tidsepoker. Vissa originaldetaljer är bevarade ända från 1700-talet och har flyttats och bevarats från äldre Stockholmsfastigheter, medan andra delar återskapades i respektive tidstypisk stil 1939 när Medborgarhuset byggdes.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Utöver de framtida kontorsrummen, finns ytterligare en bevarad kulturskatt – som är den klart mest iögonfallande. Det rör sig om den Ljunglöfska salongen. Rummet tillhörde från början snusfabrikör Knut Ljunglöfs våning på Sveavägen, men när den byggnaden revs 1938 flyttades helt sonika flera rum med originaldetaljer till Medborgarhuset i museisyfte. Idag finns endast salongen kvar.

Hemliga fynden i Medborgarhuset

Den har under flera år varit stängd enligt Linda Laine, kommunikationsansvarig på fastighetskontoret, som meddelar att det pampiga rummet inte kommer att hyras ut som kontor i det nya Medborgarhuset. Istället kommer fastighetskontoret att göra viss renovering av rummet och därefter tar Stadsmuseet över det.

Ska öppnas upp

Enligt stadens egen inventering kan man inte se någon dokumenterad användning av rummet överhuvudtaget år 1940-2000, och flera inbrott och tidens tand har tärt på inredningen. Men nu är tanken att det på något sätt ska tillgängliggöras för allmänheten. Hur, är dock ännu oklart.

Svårt att renovera badet i Medborgarhuset

"Vi kommer att arrangera visningar enligt överenskommelse eller på vissa klockslag, ungefär så som vi gör med våra museilägenheter", skriver Sara Claesson, kommunikationsansvarig för Stadsmuseet, i ett mejl.

Se alla bilder i bildspelet!

HISTORISKT. Medeltidsrummet är bara ett av flera konsthistoriska rum som ska hyras ut som kontor när nya Medborgarhuset står klart 2020. Foto: Mattias Ek, Stadsmuseet/Sophie Stigfur

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.