Trädgårdsmästarna. Ann-Chatrin Bromér och Eva Löfman är två av de kolonister som sköter om Sinnenas örtagård i Lövsta. Foto: Mikael Andersson

Kolla in i en av Västerorts vackraste kolonilotter

Sinnenas örtagård är en oas mitt bland Lövsta koloniträdgårdar. Här bjuds allmänheten in till en salig blandning av växter, prydnader och poetiska budskap. Nu önskar koloniföreningen att fler besökare ska hitta hit.

  • Publicerad 11:17, 5 jul 2018

Det finns så mycket att vila ögonen på i trädgården, som går under namnet "Sinnenas örtagård" i Lövsta koloniträdgårdar i Hässelby. Växter som citronmeliss, mynta, ruccola och diverse blommor bildar en oas tillsammans med ett och annat giftig bär. Här och var varvas grönskan med poetiska budskap på stenar och skyltar. Ingenting i den här trädgården har lämnats åt slumpen.

– Arnold Romberg hette han som skapade den här trädgården. Han var trädgårdsmästare och hade själv en kolonilott här i området som han skötte minutiöst, berättar kolonisten Eva Löfman när vi svänger förbi på vår cykeltur.

Odlingssugen? Var god dröj – ett bra tag

Idag är Arnold själv bortgången, men trädgården fortsätter att skötas av ett gäng av kolonisterna. Men det är ett konstant jobb att hålla trädgården prydlig. Ibland kan de fråga sig om det är värt det, menar Eva Löfman och kolonistgrannen Ann-Chatrin Bromér. Men jodå, när det kommer personer "från när och fjärran och tittar", så ger det betalning.

För det är nämligen helt öppet för vem som helst att ta sig en liten promenad genom trädgården. Men för att fler ska upptäcka oasen mitt i Hässelby erbjuder föreningen även gratis guidningar.

– Vi vill jättegärna att fler hör av sig för att komma på visning, då ger jag lite Hässelbyhistoria på köpet också, säger Eva Löfman.

Guidar. Eva Löfman ger gärna en visning av Sinnenas örtagård i Lövsta och berättar lite om Hässelbys historia samtidigt. Foto: Mikael Andersson

Budskap. Runt om i trädgården möter besökare stenar med små poetiska texter. Foto: Mikael Andersson

Här hittar du trädgården

Var? Lövsta koloniträdgårdar, Hässelby

Vad? Ett kolonistugeområde som också innehåller trädgården Sinnenas örtagård dit allmänheten är välkommen på egen hand eller med en guide. För en guidad visning, kontakta Lövsta koloniträdgårdsförening. Kontaktuppgifter hittar du på lovstakoloni.se

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.