Kolla in i Järfällas hemliga träskofabrik

Ola Johansson växte upp i familjens träskofabrik i Barkarby och fortsatte i pappas och farfars fotspår. Nu är det egentligen läge för pension men än är han inte redo att lämna verkstan.

  • Publicerad 20:00, 19 mar 2018

"I början på 1950-talet, när jag var liten, fanns inte precis några dagis. Mina föräldrar satte väl mig i nån låda inne i fabriken medan de arbetade, så jag har växt upp med lukten av läder och lim.

Jag bodde i det här huset hela min uppväxt och flyttade tillbaka för drygt 20 år sedan. Nu växer ju Barkarbystaden upp här intill, och i vårt kvarter är det mest bara bostadshus.

När jag var liten var Barkarby mer som en by. Mitt emot oss låg ett kafé med golfbana. Grannhuset var en Filadelfiakyrka som ofta höll möten och några hus längre bort låg speceriaffär, skräddare, frisör och ett konditori. Där fanns också en tobaksaffär och i den hade vi faktiskt en liten träskobutik i tio års tid.

Både jag och min pappa gick i Barkarbyskolan och jag gjorde lumpen här uppe på gamla F8*. Jag har aldrig flyttat nån längre bit härifrån, som längst till Jakobsberg där jag och min dåvarande fru bodde när barnen växte upp.

Ola Johansson har drivit sin träskofabrik i Barkarby sedan 70-talet. Och än har han inga planer på att sluta. Foto: Mikael Andersson

Modet har kommit igen

Efter skolan började jag först läsa data, men det var inget för mig. Jag ville hellre jobba med händerna, det är tillfredsställande att se resultatet av det man gör framför sig. Så jag gick in i företaget som min farfar och pappa grundat. Det var 1970-tal och träskor var mode. Vi hade flera anställda och det var tryck i fabriken!

Tidigare var alla träskor svarta eller vita men nu började vi göra med olika färger, mönster och roliga tryck. Som när kungen mötte Silvia och han sa till pressen "det sa bara klick" - då gjorde vi en träsko med trycket "klick-klick".

På 1990-talet var det ingen som gick i träskor längre, annat än i trädgården. Då började vi göra barnskor till Pax, sådana klassiska lära-gå-skor. Vi har gjort mycket genom åren, ett tag gjorde vi gummistövel-träskor till flottan. Träskorna gör vi med sviktande sula så det är mycket vårdpersonal som köper eftersom de är bekväma. Sen har ju modet kommit tillbaka. Det ska vara med remmar och gärna med högre klack.

Nu har jag passerat 65 och har börjat trappa ner. Jag har ingen anställd och har slutat jobba med återförsäljare. Men jag gör en del och säljer härifrån fabriken. Jag har inte bestämt vad som ska hända med företaget när jag slutar helt. Barnen och bonusbarnen jobbar med annat och mitt barnbarn Filip är bara fem år, haha. Vi får se, just nu tar jag en säsong i taget."

*F8 var en flottilj inom flygvapnet som låg på dåvarande Barkarby flygbas.

Efter 50 år i ensamhet - nu får odlarfamiljen i Ormbacka nya grannar

Ola Johansson växte upp med familjeföretaget i Barkarby. Foto: Mikael Andersson

Träskor är på modet igen - om än i lite modernare tappning. Foto: Mikael Andersson

Ola Johansson

Gör: Driver familjeföretaget Johansson och son sko AB.

Bor: Intill fabriken, i Barkarby.

Familj: Sambon Anette, två barn, två bonusbarn och barnbarnet Filip, 5.

Så började det

Farfar Josef Johansson flyttade från småländska Virserum till Stockholm på 1920-talet. Han byggde huset på Sigillvägen i Barkarby, där Ola bor idag, och även fabriken ligger. Från början drev han ett Skomakeri på Döbelnsgatan i Vasastan.

"På morgnarna tog han tåget in till jobbet. Där samlade han in skor som behövde lagas från resenärerna och lämnade tillbaka dem på kvällståget. Bra sätt att skaffa kunder", säger Ola Johansson.

Fabriken startades gemensamt av farfar Josef och Olas pappa Sven 1946. Olas mamma Margareta var sömmerska, hon sydde skinnen till skorna och skötta alla leveranser.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.