Till höger ligger Felix på sin favoritplats, fåtöljen i Pagelles skyltfönster. Foto: Henrik Lindstedt/Linda-Jamila Levin

Kolla in katten som går i butiker

Han är ett lyckopiller och en diva. Om dagarna stryker han runt mellan butikshyllorna i Huddinge centrum. Möt Felix, Huddinge centrums älsklingskatt. Men alla är inte överlyckliga över pälsdjur i klädbutiken.

  • Publicerad 10:56, 6 feb 2018

I en fåtölj i ett skyltfönster eller i soffan på det lokala kafét hittar man honom. Huddinge centrums inofficiella maskot, butikskatten Felix. I Huddinges lokala Facebook-grupper har kärleken till katten svämmat över med söta bilder och emoji-hjärtan.

Allergiker: Butikskatten Felix hindrar min shopping

– De flesta kunderna älskar att han får vara här inne. Det är inget man förväntar sig i Sverige. Det känns som utomlands, något man ser i Grekland och Spanien, säger Charlotta Waldenfeldt som arbetar på klädbutiken Pagelle.

Pagelle är ett av Felix favoritställen. Han väntar utanför när de kommer på morgonen och kan hänga i butiken ända fram till stängning. Han har till och med lärt sig hur de automatiska skjutdörrarna fungerar, berättar Charlotta.

Men Felix närvaro bland kaffekoppar och nystrukna klädesplagg gör inte alla överlyckliga. I en insändare till HuddingeDirekt skriver en Huddingebo:

"Mitt handlingsutrymme som pälsdjursallergiker är idag begränsat i Huddinge centrums utrymmen, söta katten Felix är en bidragande orsak."

"Mitt hjärta skulle krossas"

Charlotta Waldenfeldt på Pagelle säger att hon har förståelse för allergikernas problem. De låter inte Felix vara ute bland kläderna, utan han får ligga i sin favoritfåtölj i skyltfönstret eller inne i personalutrymmen.

Men att dra det till att schasa ut Felix är för Charlotta en omöjlighet.

– Hela mitt hjärta skulle krossas om jag var tvungen att schasa iväg honom.

När HuddingeDirekt hittar honom hos Pagelle tillåts han på undantag komma ut i butiken och kunderna flockas fort runt honom där han ligger och divigt sträcker ut sig.

– Han tror att han är kunglig. Men han är också tillgiven och väldigt snäll, säger Charlotta.

Två kunder tycker bara att det är bra att Felix får värma sig i butikerna.

– Det är jättehärligt, Charlotta har världens största hjärta som låter honom vara här.

Poppis kafé

Ett annat av Felix favorithak är Espresso House. Där hittar vi Josefine Jacobsson bakom kassan.

– Vi brukar mata honom med lite kalkon, så vi är nog ganska poppis. Han är väldigt social och inte alls blyg att komma in.

Flera vi pratar med vittnar om att Felix har strukit omkring i centrum i flera år. Tidigare rörde han sig i spårområdet och intill vägen, men har nu hittat en tryggare och varmare plats i centrumets butiker.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.