Utsikten från den kommande takbaren. Foto: Sacharias Källdén

Kolla in nya skrytbygget mitt i City

Sergels torg ska få mer folk och rörelse. Nya Sergelhusets ambition är att med bostäder, restauranger och takbar öppna upp Plattan och Malmskillnadsgatan för fler än bara de som jobbar där.

  • Publicerad 07:00, 12 okt 2018

Den forna bankbyggnaden vid Sergels torg ska bli en plats för människor som vill ta en kaffe eller ett glas och se ut över stan. Sergelhuset kommer ge plats för butiker, restauranger och 34 privatbostäder. Högst upp i bygget görs det plats för en takbar på 1 000 kvadratmeter med utsikt över hela stan.

– Vi kommer lägga gräsytor på taket för att regnet och avgaser ska tas om hand. Solceller och bikupor kommer också finnas här på takbaren, säger Ali Ranji, chef för projektgenomförandet och ombud på Vasakronan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Takbaren kommer nås via Malmskillnadsgatan och ett av Vasakronans mål är att öppna upp och skapa en bättre tillgång till just den gatan. För att skapa småskalighet nere på gatan kommer en av byggnaderna längs Malmskillnadsgatan fasader brytas upp i tre. Granit, glas och trä.

– Tanken är att Malmskillnadsgatan ska kännas trygg dygnet runt – detta med liv och rörelse. Människor! Vi vill ta tag i området och förändra sättet människor ser på platsen, säger Anna Nyberg, chef för fastighetsutveckling på Vasakronan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Sergels torg ska med hjälp av Sergelhuset bli ett område för både jogging, jobb och afterwork. Kostymer varvat med sneakers.

– På bron över Hamngatan passerade innan bara de som arbetade på banken vid klockan åtta och klockan fem. Vi vill se en annan rörelse där. Vi vill se att plattan fungerar i förhållande till de närliggande områdena som Norrmalm och Brunkebergstorg, säger Rebecca Liljebladh, projektledare för kommunikation på Vasakronan.