Guldish. Peter Svärd, Stockholms stads projektledare för Slussenbygget, är nöjd med prototypen. Foto: Andreas Jennische

Kolla in Slussens nya bro – får färgen ”guldish”

Färgen stod i centrum när en prototyp av Slussens bro visade upp på onsdagen. ”Vi har gjort massor av testmålningar för att få den helt rätt”, säger projektledaren Peter Svärd. Inofficiellt namn: guldish.

  • Publicerad 12:37, 23 nov 2016

När Slussens nya bil-, cykel- och gångbro står klar år 2019 kommer den att vara 140 meter lång och 45 meter bred. Den ska byggas i ett enda stycke och sedan placeras mellan Gamla stan och Södermalm.

På onsdagsmorgonen visades en prototyp upp för ansvariga arkitekter, projektledare och media – för att ge en bild av hur den riktiga bron kommer att se ut.

LÄS ÄVEN BILDSPEL: Se hur Stockholms största mötesplatser förändrats genom historien

En särskilt viktig punkt har varit att stämma av hur väl färgen spelar med omgivningar och ljus.

Den gyllene bron ska harmoniera med tonerna i det gula Gamla stan, spela med ljuset men utan att ge bländande återspegling, heter det.

– Vi har gjort massor av testmålningar för att få den helt rätt och komma fram till rätt kulör, säger projektledare Peter Svärd.

"Jag kallar färgen för guldish"

Enligt ansvarig på plats finns inget officiellt namn på färgblandningen.

Kanske blir det Eva Rosman, kommunikationsansvarig på Slussenprojektet, och hennes förslag som kommer att leva kvar:

– Jag kallar färgen för guldish, säger hon.

LÄS ÄVEN Säg hej då till Gula gångens kakel – nu får Slussens tunnel en ny look

Ytan är sandpapperslik. Också det för att reflektera ljuset på rätt sätt.

Prototypen har byggts i Kungälv och finns på plats vid Slussen under ett dygn ungefär. Sedan ska den köras iväg igen och vägleda det företag som får i uppdrag att bygga den riktiga bron.

Ny bron kommer att väga 3 200 ton

Prototypen mäter bara åtta gånger fyra meter men väger ändå 22 ton. När bron är färdig kommer den att väga hela 3 200 ton. Vid fästet på Södermalmssidan kommer fundamentet att vara åtta meter högt medan det på Gamla stan-sidan räcker med en knapp meter tjock bro.

Vad ska färgen kallas?

Det finns inget officiellt namn på brons gyllene färg. Låt oss hjälpa Stockholms stad! Skriv ditt förslag på vad färgen ska heta i ett mejl till webben@direktpress.se i kommentarsfältet.