Kolla in Stockholms läskigaste villa

Bor du i Söderort och vill bli rejält skrämd? Gör en utflykt till Enskedefältet, och leta upp områdets läskigaste hus. Gärna efter mörkrets inbrott.

  • Publicerad 16:26, 25 okt 2018

Dödskallar invirade i spindelnät, zombiefällor, häxor som flyger i luften och lik i plastsäckar. Inte alla barn – eller vuxna – vågar gå in till huset på Nylandsgatan och fråga om bus eller godis.

– Det är många från min skola som brukar gå hit och kolla, men de flesta stannar på gatan, säger Walter, som bor i Enskedefältets läskigaste hus.  

– Folk brukar säga, jaha, är det ni som bor i spökhuset! Så vi har nog blivit lite kända i området i alla fall, säger pappa Fredric Gatu, som är hjärnan bakom allt.

Zombiefällan ny

Det är tredje året i rad som han skapar en värld av zombies och gravar på framsidan av deras hus. Varje år kommer nya grejer till och andra faller bort.

– Jag gillar att gå all in om jag ska göra något, dra det hela vägen. Och Halloween är ganska förlåtande, det ska vara lite ruffigt och slitet. Folk tar ofta en promenad förbi här på kvällen och många tycker att det är kul, framförallt barnen, och då kan jag bjuda på det, säger Fredric Gatu, och drar igång rökmaskinen.

Måste ta bort "liket" varje dag

Nyheter i år är låtsas-liket vid ytterdörren som är invirat i en plastsäck, och buren där ett gäng zombies sträcker upp händerna genom gallret medan det kommer upp rök från underjorden. Men varken barnen eller mamman i huset är särskilt engagerade i spektaklet.

– Min fru klarar inte riktigt av liket så det får jag ta bort innan hon kommer hem varje dag. Men sedan lägger jag tillbaka det, förklarar Fredric, och tillägger att han brukar bolla idéer med barnen.   

För att göra det hela ännu lite läskigare börjar en film rulla i ett av fönstren när mörkret har lagt sig. Vad den visar? Zombies som desperat försöker ta sig ut ur huset, förstås.

Alltihop har sin höjdpunkt på självaste Halloween, 31 oktober, då äger den årliga spökfesten rum på Nylandsagatan. För barnen, föräldrarna får hänga på om de vill, säger Fredric.

Fredric Gatu med barnen Walter och Wera och kompisen Minou. Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

"Jag hade handen på Eddie Vedders kuk lite för länge"

Nyheter Kändisfotografen från Söderort om rockvärldens största svin I tre decennier har han fotograferat rocken och dess kändisar i Stockholm. Nu släpper han boken "Let there be rock" med personliga favoriter, många som aldrig publicerats förr. Johan Bergmark...tisdag 20/11 20:00

Beskedet: Förskola i Örby byggs ut

Nyheter Åtta års väntan kan snart vara över Förskolan Skogsbacken på Ripsavägen i Örby byggs ut. Planer för det har funnits ända sedan 2010, och nu ger stadens tjänstemän tummen upp till det senaste förslaget.tisdag 20/11 16:58