Kolla, så här var Huddinges 2018 i bilder

Oväntade möten, inblickar bakom annars stängda dörrar och snabba utryckningar. En nyhetsfotografs arbete är olika varje dag. HuddingeDirekts fotograf Claudio Britos väljer ut nio bilder från 2018 och berättar historierna bakom.

  • Publicerad 14:42, 11 jan 2019

Skogåsprofil

”I höstas träffade vi Yolanda Aurora Bohm Ramirez, poeten, spoken word-artisten och transaktivisten – en person som jag överraskande nog hade mycket gemensamt med. Hon var en intressant person som jag snabbt såg stolthet i, speciellt i hennes ögon, så genom hela processen var det nyckelordet jag ville bildsätta. När jag frågade henne om hon hade något som betydde mycket så var det pärlhalsbandet."

Yolanda Bohm om kampen, dikten och att återvända till Skogås

Luffare på besök

”En läsare ringde och bjöd in oss till det gömda området kring industriområdet Hammardal. Ute på vår luff i maj bestämde vi oss för att hälsa på och där träffade vi en intressant herre vid namn Obama, som hade en del att berätta om området. Vi bjöds på kaffe, historier och en rundtur i området."

Mot framtiden

”I samband med att vi träffade Obama i Hammardal fick vi nys om grannarna, bikerkvinnorna som just flyttat mc-klubben till Huddinge för att bygga nytt klubbhus. Efter att vi bokat in en träff vid ett senare tillfälle kom jag dit ensam för att fota. Efter en del skämt och berättelser kring deras resa inom motorcykelvärlden ville jag få en berättande bild kring deras resa framåt, att visa var de startade."

Devil Dolls är hardcore bikers och mormödrar

Spara, samla och skapa

”På Tvätterimuseet i Hagalund åkte jag ut för att se konstverken som konstnärerna gestaltat på temat ”Penningtvätt”. Väl ute träffade jag Ulla Wennberg som under åren samlat på sig massor med gamla kort och gjort ett förkläde. Hon var flitig med att berätta historier."

Smutskläder och pengar tvättades i Hagalund

Sverige brinner

"Det började på redaktionen, vi fick nys om att det brann i en radhuslänga i Fullersta. Snabbt tog vi beslutet att åka ut. De hade redan hunnit spärra av och det var svårt att komma tillräckligt nära för att få en bild. Jag och reportern Henrik bestämde oss för att ta en runda vid husen ovanför området för att få en bättre bild och att komma närmare. Vi fick komma in hos en boende och bad om att få komma ut på balkongen och titta. Därifrån såg man endast röken tillsammans med de gulblåa färgerna."

Hör polisen om radhusbranden i Huddinge

KRÖNIKA: Cynism och respekt när ett radhus brinner

En skådespelare föds

”Hussein Mohammadi, den blyga killen som nu är skådespelare, träffade vi och pratade kring hans kommande uppträdande på Dramaten. Som så många andra afghaner väntade han då på sitt besked kring sin framtid i Sverige. Men han blev blyg framför kameran. Min tanke var att försöka få honom att tänka att han ska uppträda och prata med kroppen, för att på så sätt kunna ta en bild som illustrerar hans skådespeleri."

Hussein sätter upp Kafkas (asyl-)Processen

Djupa skogar

”Vi träffade en kommunekolog och en svampexpert långt inne i Flemingsbergsskogen. Efter en lång promenad och nya kunskaper om svamp och natur, ville jag lyfta fram dessa två herrar i en interaktion med svamparna i fokus."

Svampnördens guide efter torkan

Hjältar i det dolda

”Bussgruppen är en samling speciella karaktärer som jobbar i det dolda. Efter att ha kommit in före min reporter till detta jobb, fick jag en liten pratstund med några av de som arbetar på den dagliga verksamheten. Min första tanke var att de tar det här jobbet seriöst och att de var lite blyga framför kameran, så i reportaget försökte jag låta arbetet de gör och deras personligheter komma fram."

Outnyttjade talanger blev prisad budfirma

Lyser upp Huddinge

”Bosse var väldigt stolt över sin julbelysning, men han påpekade gång på gång så fort jag tog fram kameran att han blir väldigt stel på fotografier. Så skrattet hjälpte mig att lyckas fånga ett fint porträtt."

Bosses lysande julhus är tillbaka