Kollektiv tjejrap siktar mot torget

Nyligen höll Mad Movement en workshop i rap på Kista träff enbart för tjejer. Syftet är att tjejer ska få hjälp med sin rap och slutprodukten blir en gemensam låt som kommer framföras inför publik.

  • Publicerad 09:32, 26 jul 2017

Jag vill beröra människor känslomässigt och kanske kunna påverka.

– Workshopen kan lyfta de som vill hålla på med rap, men vill hitta rätt verktyg, säger Sabrina Zutikno, som själv är rappare, från kollektivet Mad Movement.

När tidningen är på plats har workshopen, som är för tjejer mellan 13 och 19 år, precis dragit igång. De första övningarna handlar om att hitta så många rim som möjligt och att skriva en introduktionstext om sig själv utan att använda ordet ”jag”.

– Det utmanar kreativiteten, menar Sabrina Zutikno.

Sabrina säger att många tror att rap måste vara på ett visst sätt. Men här vill hon främja individualiteten hos de som vill hålla på med rap.

– Det ska inte vara så fyrkantigt. Ingen gör det som du, därför vill vi höra just dig, säger Sabrina.

Det råder ingen tvekan om att tjejerna som är här har drömmar om vad de vill med rappen. En är Felicia Caligari.

– Jag skriver själv musik och sjunger och det här lät väldigt intressant och kul, att lära sig och utvecklas. Jag vill beröra människor känslomässigt och kanske kunna påverka, säger hon.

Sabrina menar att det självklart inte är ett måste för tjejer att hålla på med rap, men om de vill göra det så ska möjligheten finnas. För branschen ser oftast ut på ett sätt.

– Ofta så är det män, män, män, överallt hela tiden, menar Sabrina.

När workshopens tre dagar har gått är tanken att det ska ha skapats en låt tillsammans, som de spelar in. Låten ska framföras på Kista torg i någon form. Bruno Silva som är projektledare på Bonnier Hoops, som samarbetar med Mad Movement, hoppas att framförandet kan inspirera andra tjejer och kanske kan det dra till sig fler som vill hålla på med hip hop och rap.

Eventuellt kommer fler workshops att hållas i augusti, öppna för både killar och tjejer, om det visar sig att det finns ett stort intresse.

MER

Mad movement är ett kollektiv inom hip hop där medlemmarna uppträder, men där det även anordnas tillfällen där folk kan freestyla. Kollektivet har idag 150 medlemmar.

Bonnier hoops är ett projekt med basket, workshops och läsning under hela sommarne på Kista torg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.