Koloniförening i Tanto firar 100 år

Föreningen Tanto Mindre reparerar flaggstången inför hundraårsfirandet. Den som önskar en lott i den här sprakande oasen kan vänta sig en kötid på 15 år– och för den som kommer fram väntar jordiga fingrar.

  • Publicerad 14:40, 20 jun 2019

Bland fikon, vindruvor och magnolia har många föreningsmedlemmar i Tanto Mindre gått och påtat i decennier. I år firar föreningen 100 år och det genom att öppna sina grindar och bjuda in allmänheten. Förutom att erbjuda en skönhetsupplevelse vill Tanto Mindre också informera om vad de faktiskt gör.

– Många går förbi här och tänker “vilken lyx”. Feltänk. Eller visst är det så. Men det skulle kosta staden jag vet inte hur mycket att anställa trädgårdsmästare för att göra samma jobb för miljön, säger Monica Breidensjö, tidigare ordförande i Tanto Mindre.

Hur fungerar kösystemet bland Tantolundens kolonilotter? Foto: Sigrid Malmgren

Drömmen om en kolonilott verkar drabba människor var och varannan idag, upplever kolonisterna. När Inga Hansson började arbeta i trädgården här 1997 brukade folk fråga vad hon skulle med en kolonilott till.

– Idag är de flesta som passerar Hallonvägen både fascinerade och intresserade, säger hon.

Kolonisterna som odlat i Tanto under lång tid har märkt av att insekter och bin stadigt blivit färre. Samtidigt är ett rikt insektsliv rentav livsnödvändigt för grödorna. För att möta situationen odlar man grödor som ger pollen och nektar, och i träden hänger man upp insektshotell med små hål för insekter i alla storlekar att krypa in i.

– Bina flyger upp till dammen för att dricka vatten. Och vi har en lavendelhäck som kryllar med insekter, de älskar den. Eftersom det är en sådan katastrof i hela världen med insekterna måste vi måna om dem, säger Monica Breidensjö.

För att hålla insekterna vid liv och skapa hållbara odlingar har kolonisterna också gått över allt mer till ekologiskt.

– Vi vill ha ekojordar, ekogödsel, slippa gifterna. Det innebär att man jobbar mer med trädgården, säger Monica Breidensjö.

Ordföranden Monica Breidensjö. Foto: Sigrid Malmgren

I kö för en lott hos Tanto Mindre står uppåt 200 personer. Lotter som säljs går tillbaka till föreningen, för att sedan förmedlas till nästa på tur.

– Husen här ska aldrig gå för marknadspriser. En stuga kostar runt 100 000 kronor, vanligt folk ska kunna få tag på en lott, säger Monica Breidensjö.

I övrigt är kösystemet dynamiskt. Tanto Mindre fungerar som ett litet samhälle, i behov av en rad olika funktioner.

– Rörmokare och snickare ligger bra till. Det kryllar ju inte av folk som är duktiga på VVS, och det är viktigt att vi har folk med den typen av kompetens, säger Monica Breidensjö.

Den som skriver in sig i kön anger namn, ålder, sysselsättning och familjeförhållanden. Den som sedan kommer fram genomgår en intervju.

– Är man intresserad av odling är det här rena paradiset. Och det känns extra meningsfullt när miljön kraschar, att i sin lilla hörna kunna ge sitt lilla bidrag, säger Monicas Breidensjö.

– Även om det inte lönar sig ekonomiskt att odla så smakar det fasen så mycket bättre. När man kokar en potatis här förstår man att potatis är en färskvara, säger Anna Greta Stenung.

Anna-Greta vattnar rödbetor. Foto: Sigrid Malmgren

Öppet hus

Lördagen 29 juni 11.00– 15.00 har koloniträdgårdsföreningarna på Tantoberget öppet för visning.

De lotter som bjuder in har öppna grindar och en välkommen-skylt.

Tanto Mindre kommer att ha ett trädgårdscafé och försäljning  på sin allmänning.

Vacker grönska i koloniträdgården. Foto: Sigrid Malmgren

Hemma hos sekreteraren Anna-Greta. Foto: Sigrid Malmgren