Protesterar. Kolonisten Mikael Ljung vill ha en dialog om framtidsplanerna för Bromma. Foto: Ellinor Prawitz

Kolonisterna i Riksby bjuder in till stormöte om kritiserade byggplanen

"Vi borde fått vara del av planeringen för centrala Bromma". Det tycker Riksby koloniförening som vill rädda sina kolonilotter och nu har bjudit in 288 politiker och tjänstemän för att ge sin syn på stora byggplanen.

  • Publicerad 11:24, 17 aug 2016

Jätteplanen för centrala Bromma där 3 000-4 000 bostäder föreslås byggas i Åkeshov, Åkeslund och norra Riksby har inte lämnat någon riktigt nöjd. Framförallt inte kolonistugeägarna i Riksby.

I Riksby koloniförening finns 134 kolonistugor. Om planen går igenom i sin nuvarande form ser föreningen en risk för att flera av dessa kommer behöva rivas. Föreningen anser att man borde blivit tillfrågad före planen blev offentlig och har nu startat kampanjen "Låt kolonin leva".

– Andra fick information om det här men vi som drabbades fick ingen information alls. Vi fick reda på det genom media. Jag tycker att de kunde ha berättat att de hade för avsikt att utveckla det här området och ha en dialog med oss, säger Mikael Ljung, kolonist och en av initiativtagarna till kampanjen. 

Nu har de tagit saken i egna händer och ska den 23 augusti arrangera ett stormöte där de bjudit in 288 politiker och tjänstemän från flera olika kommuner till kolonilotterna.

– Jag förstår också att man måste bygga bostäder. Och tanken med det här mötet är att vi ska ha en dialog och högt i tak. Så måste det vara, annars kan vi aldrig få bli en del av det här, säger Mikael Ljung.

Är det rimligt att kolonister ska få så mycket inflytande i bostadsbristens Stockholm?

– Vi måste fråga oss vad som är viktigt för att bygga ett attraktivt område. Jag tycker inte att det är rimligt att bygga bostäder på bekostnad av kulturvärden. Man måste bygga hela och fungerande samhällen, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Miljöpartiet inleder samtal med Alliansen

Första steget mot en ny koalition i landstinget i Stockholm I dag inleds samtalen mellan Alliansen och Miljöpartiet. Förhoppningen är att bilda ett gemensamt styre i Stockholms läns landsting.måndag 24/9 12:24

Snart rivs gamla Ekesiöö

Gör plats för ny stadsdel i Bromma Det nya bostadsområdet vid Bällstaån kliver ett steg närmare byggstart. Vid årsskiftet kan nämligen rivningen av gamla Ekesiöö börja.måndag 24/9 12:01