Tripp trapp trull. Utvecklingen från ägg till fullfjädrad koltrast fångades naturligtvis på bild av cykelkorgens ägare. Foto: Therese Travis

Koltrast förvandlade hennes cykel till bo

Den här våren har varit något alldeles äggstra för Therese Travis och hennes familj i Fagersjö, som en dag gjorde en högtflygande upptäckt: fyra gröna ägg i Therese cykelkorg.

  • Publicerad 17:19, 26 maj 2020

Den kände väl att det här är en familj som gillar djur.

Någon and var det inte fråga om, men väl en koltrast som valt att bosätta sig i cykeln som stod parkerad utanför familjens hus på Vildandsvägen.

Cykelns ägare reagerade "med stor glädje" på den nyinflyttade fågelhonan.

– Den kände väl att det här är en familj som gillar djur. Vi har ju både orm, ödla och vandrande pinnar. Och en hund också, säger Therese Travis.

Så småningom kläcktes tre av koltrastäggen. Under tiden som ungarna vuxit till sig har familjen försökt låta fågelmamman vara i fred, men tittat till när de sett att hon inte varit i boet.

Dessutom har sönerna Winston, 14, och Edward, 11, bistått med föda genom att gräva upp maskar åt koltrastarna.

– Det är jättekul att leva mitt i naturen. Vi bor precis vid Magelungen och tittar på fåglarna varje dag ute på sjön. Och nu fick vi en familj på tomten, säger Therese.

Vad har varit mest fascinerande med den här tiden?

– Att det går så otroligt fort. Äggen låg inte där särskilt länge heller.

Cykelkorgboet upptäcktes i mitten på april, och i början av maj var ungarna nykläckta. Därefter tog det bara ytterligare ett tiotal dagar innan de små liven fått fjädrar och kunde lämna boet för att vidga sina vyer.

Naturbarn. Therese Travis och yngste sonen Edward. Foto: Privat

– Barnen blev ledsna efter att de lämnat boet, säger Therese.

Samtidigt finns förhoppningen om att fågelmamman ska återvända till cykelkorgen för att trycka ur sig en andra kull. Och just fåglar verkar vara ett återkommande inslag i familjen Travis liv.

Häromåret tog de hand om en svanunge som fastnat i isen på Magelungen. Efter räddningsinsatsen fick den vila ut i familjens badrum.

– Hela familjen är intresserade av djur. Vi ser dem och uppmärksammar dem, och jag tror att om man bara öppnar ögonen för djuren så ser man jättemycket, säger Therese.

Vad kommer ert intresse ifrån?

– Vi kommer från Norrbotten och Västerbotten och är uppvuxna i naturen. Sedan när man bor så att man hela tiden ser naturen ut över sjön så blir man också intresserad.