Vatten. Carolin Robson trivs vid vattnet med havet omkring sig och paddlar mer än gärna kajak. Foto: Kevin Wedin

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade träddäck.

  • Publicerad 12:15, 6 jul 2018

Först skulle vi paddla kajak men så blev det inte?

– Nej, jag fick inte ihop det tidsmässigt. Så här är vi på min nyslipade altan som jag hållit på att slipa på under flera dagar och nu ska den behandlas enligt konstens alla regler. Och här ligger också min kajak som jag precis fixat rodret på.

– Men hade jag fått välja så skulle jag helst sitta i kajaken i ytterskärgården. Jag älskar det, jag njuter av det öppna havet, vågorna och friheten. Men jag skulle behöva att någon hjälper mig att få upp den på biltaket.

Ditt efternamn, Robson, varifrån kommer det?

– Det är skotskt. När Maria Stewart (drottning av Skottland från 1542 till 1567) nackades av drottningen av England så flydde hennes rådgivare och älskare Bothwell tillsammans med anfadern Robson och hamnade i Skåne.

Var är du uppvuxen?

– I Amerika, i Massachusetts, min pappa är amerikan. När jag var nio år kom vi till Sverige och jag kunde inte ett ord svenska. Ett år bodde vi i Gamla Enskede och sedan flyttade vi till Danderyd.

– Jag tog studenten i Djursholms samskola 1970 och sen flyttade jag till London för att studera ekonomi. Jag kom hem på årliga besök och blev kvar här 1975.

När kom du ”tillbaka” till Danderyd?

– Cirkeln slöts 1993 då jag flyttade tillbaka till Djursholm. Då hade jag bott både på Lidingö, i London och tre år i Karlstad, men det är nog så för ganska många Danderydsbor – man utbildar sig och sen kommer man tillbaka.

Varför kommer man tillbaka?

– Danderyd är väl Sveriges bästa kommun, sen har jag i och för sig synpunkter på hur man skulle kunna göra Danderyd ännu bättre.

– Det är närheten till storstaden men att ändå ha så nära till naturen. Det var fantastiskt för mina barn att växa upp här, jag själv har gamla skolkamrater som också bor här, jag spelar golf några hundra meter bort, joggingrundan likaså.

Du gick med i MP 2010, hur är det att vara Miljöpartist i Danderyd?

– Man är i konstant opposition. I början var det faktiskt rätt otrevligt i kommunfullmäktige, tonläget var lågt och det stönades högt. Men med tiden har de lärt sig att jag inte uttalar mig om jag inte är påläst. Miljö för mig handlar inte bara om klimat, det är våra barns hemmiljö, våra barns skolmiljö och våra äldres boendemiljö, har vi inte ordning på det kan vi glömma det andra.

– Fem mandat är målet, vi tror fler Danderydsbor förstått hur viktigt klimat och miljö är för våra barn och barnbarns framtid.

Min viktigaste fråga:

”Varmare politik med mänskliga rättigheter för alla inklusive unga, äldre och funktionsnedsatta – och med ett ökat medborgarinflytande som hjälp”.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Avliden försvann efter miss på boende i Täby

Nyheter Anhöriga fick leta i två veckor Fördröjt dödsbevis och en kropp som fördes till fel destination, det gör att Ivo nu riktar kritik mot ett vård- och omsorgsboende i Täby.tisdag 20/11 10:56

Två gripna efter inbrott på restaurang i Täby

Nyheter Spårade med hund Efter ett inbrott på en restaurang inatt kunde två misstänkta gärningspersoner gripas av polisen i närheten av Mörtsjön.tisdag 20/11 8:42