Gunilla Wiklund, Göran Langwagen och Olle Månsson bjuder på känslofylld sommarteater. Foto: Johann Bernövall

Komisk dödsdans ger Görvälns slott nytt liv

Komiskt om det tragiska. Det är vad som utlovas när August Strindbergs klassiker Dödsdansen sätts upp i Järfälla. För femte året i rad arrangerar teater Teodok sommarteatern som sätter Görvälns slott på kartan.

  • Publicerad 07:50, 20 aug 2017

Det är två veckor kvar till premiär och enligt regissören Michael Riise är ensemblen inne i en "kaosperiod". Men det är inget att stressa upp sig över.

– Jag känner mig lugn, det är precis som det ska vara i det här läget, säger han innan skådespelaren Olle Månsson lägger sig i.

– Det gör inte jag! Jag känner mig inte alls lugn, säger han och skrattar.

Skämt åsido så är det ett rätt rutinerat gäng om sätter upp August Strindbergs "Dödsdansen", skriven år 1900, i Raststugan intill Görvälns slott. De tre skådespelarna Gunilla Wiklund, Göran Langwagen och Olle Månsson var alla med och startade amatörteaterföreningen Teodok 1979. Uppemot 40 föreställningar har det blivit och detta är femte gången som man spelar sommarteater vid slottet. Något som Järfälla kommun är "skyldig" till.

– Våra uppsättningar här ute har varit väldigt lyckade och är en del i ett projekt som vill skapa mer liv här ute vid slottet, berättar Gunilla Wiklund.

Evigt tema

Idén att sätta upp just Dödsdansen kom från Michael Riise som menar att temat, relationer, är högaktuellt.

– Precis som alla Strindbergs enaktare så handlar det om relationer och i det här fallet ett äktenskap. Det är både tragiskt och komiskt. Man hatar och älskar varandra och håller ihop trots allt. Sådana frågor är ständigt aktuella, säger Michael Riise som vill lyfta fram komiken i det mörka temat.

– Den är otroligt kul och det försöker vi få fram. Jag har sett alldeles för många tråkiga uppsättningar av den här pjäsen.

För skådespelarna är föreställningen en utmaning.

– Den är jäkligt svår att spela eftersom det är mycket känslor. Man får gräva i sig själv och det är inte så jäkla kul alla gånger, säger Olle Månsson.

Proffsig produktion

Att det rör sig om amatörteater är ingenting som Michael Riise, med stor erfarenhet av professionella sammanhang, märker av.

– Jag vill verkligen lyfta fram att den här föreningen är fullständigt unik. Allt fungerar som på en professionell teater och det handlar både om att de här skådespelarna är så skickliga och om att ljud, ljus och scenografi fungerar hur bra som helst, säger han.

Och Göran Langwagen tror sig veta varför.

– Vi har alltid jobbat så, ända sedan starten. Så enkelt är det.

Dödsdansen

Den 26 augusti klockan 15 är det premiär för Dödsdansen i Raststugan vid Görvälns slott. De kommer sedan ha förställning lördagar, söndagar och onsdagar till den 17 september. Biljetter köps på kulturbiljetter.se.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Beskedet: Jakobsbergs kvarn ska byggas upp igen

Nyheter Kan stå klar 2019 Frågan om att bygga upp kvarnen i Jakobsberg, som brann ner 2005, är en hjärtefråga för många Järfällabor. Samma vecka som valet i september ska återuppbyggnaden tas upp i kommunstyrelsen.torsdag 21/6 14:34

Ge dig ut på sjön – utan egen båt

Nyheter Sjölivet i Västerort och Järfälla som inte kostar skjortan En av alla fördelar med att bo i Västerort och Järfälla sommartid är såklart närheten till Mälaren. Stranden i all ära men ibland vill man kanske njuta av sjön utan att behöva hoppa i plurret. Här är...torsdag 21/6 12:42