Ska steka burgare. Viktor Karlström lämnar arbetet som fritidslärare för att steka smashburgers i sin foodtruck ”Bistro on wheels”. Foto: Fredrik Gustafsson

”Kommer laga burgare som jag själv vill äta”

Fritidsläraren Viktor Karlström gör verklighet av sin dröm. Nu ska han servera amerikanska smashburgers från sin hamburgeria på fyra hjul. – Kommer att laga burgare jag själv vill äta, säger han.

  • Publicerad 12:23, 9 mar 2020

Helt annan smakbild när köttet kommer från gräsätande köttdjur.

Enköpingsbon Viktor Karlström arbetar som fritidslärare på Hummelstaskolan, men inte länge till. Nu har han tagit tjänstledigt – för att göra verklighet av sin dröm.

– Jag har alltid känt att jag velat driva ett eget företag och jag älskar att laga mat. Nu kände jag att det var dags att våga ta klivet, säger Enköpingsbon Viktor Karlström, som från och med den 16 mars kommer att steka och servera hamburgare i sin nyinköpta foodtruck han döpt till ”Bistro on wheels”.

Varför blev det burgare?

– Folk älskar burgare, sen tycker jag att många ställen man kommer till kanske inte serverar burgare som är helt i min smak. Jag kommer att laga burgare jag själv vill äta. Amerikanska smashburgers, säger Viktor och tillägger:

– Köttet är rullade som bollar, sen trycker man ut dem på stekhällen fort och hårt så att de sätter sig mot stekhällen och det blir en karameliserad yta som håller köttsaften inne i burgaren.

Även om både tekniken och själva konceptet är amerikanskt, så är knappast råvarorna i de burgare Viktor kommer att servera att vara det. Köttet kommer från Fröslunda Ekogård utanför Fjärdhundra och brödet bakas på Fabian Flinks brödbod.

– Jag har testat att inte köra med närproducerat. Det blir en helt annan smakbild när köttet kommer från gräsätande köttdjur än om man köper något importerat kött från Tyskland. Även brödet är en jätteviktig komponent, säger han.

Inledningsvis kommer Viktor att ha tre köttburgare och en veganburgare på menyn.

– Jag kommer att hålla det simpelt, men med hög kvalité. Låta köttet snacka liksom, säger han.

Den 16 mars rullar Viktor ut Foodtrucken för första gången. Och den kommer allt som oftast stå utanför Swedols butik i Stenvreten nära regementet.

– Tanken är även att man ska kunna boka mig om man har någon fest. Jag åker ut och tar bara betalt för maten, när de käkat upp sticker jag, och de kan partaja vidare utan att behöva tänka på disken, säger Viktor och skrattar.

Smashburger. Hamburgarna tillagas med en amerikansk teknik. Foto: Fredrik Gustafsson

Burgare med kött från Fjärdhundra

Receptet. Viktor Karlström kommer att från och med den 16 mars att steka och servera amerikanska smashburgare från sin foodtruck ”Bistro on wheels”.

Tekniska problem – Vårdguidens provsvarstjänst ligger nere

Nyheter Tekniska problem gör att invånare i Region Uppsala för närvarande inte kan ta del av sina provsvar via e-tjänsten Journalen på 1177 Vårdguiden. Felet som är nationellt har pågått sedan i tisdags. –...torsdag 6/8 14:55

Satir i bygdegården

Nyheter Vandringsutställningen ”Vässa pennan” är på turné genom Sverige. I veckan stannar den till på Österundagården utanför Enköping.onsdag 5/8 9:01