Omelett. Att låta företag ta skolfoton är förlegat anser rektorn på Långbrodalsskolan. Skolan ska ta egna klassfoton nästa år. Foto: Elina Lundberg

Kommunal skola slutar med skolfoton

Skolkatalog och porträttfoton ryker när Långbrodalsskolan avvisar fotoföretagen. Föräldrar ska slippa känna sig pressade att köpa dyra bilder.

  • Publicerad 20:00, 4 nov 2019

Höstens skolfotografering var den sista i sitt slag på kommunala Långbrodalsskolan i Älvsjö. Nästa år kommer inget fotoföretag att ta porträtt och klassfoton på eleverna i grundskolan.

– Skolfotografering är en tradition som kan vara trevlig men vi har tyckt att den också känns förlegad. Även om det inte finns något tvång att köpa fotona finns det ett grupptryck vi inte vill utsätta föräldrarna för, säger rektorn Silvana Carinci.

Försäljningen av foton till föräldrar rimmar illa med att skolan ska vara avgiftsfri, anser rektorn. Hon påpekar att det kan bli dyrt att köpa skolfoton för föräldrar med flera barn.

Tar egna klassfoton

Nästa år kommer skolan därför att ta klassfoton på egen hand som mejlas gratis till alla föräldrar, som kan skriva ut en bild om de själva vill. Någon skolkatalog och porträttbilder blir det inte.

Ny lag skapar förvirring kring skolfoto

– Det är inte skolans uppdrag att ta porträtt utan vi ska dokumentera årskurserna varje år och det kommer vi göra. Det här betyder inte att kvaliteten behöver bli sämre. Till exempel kommer vi själva kunna ta om bilder om någon blundar, säger Silvana Carinci.

Jobbigt för en del elever

Det finns inget centralt avtal mellan de kommunala skolorna i staden och fotoföretagen, utan det är upp till varje skola att välja om man vill ha skolfotografering.

Internt på Långbrodalsskolan är man överens om att det är rätt att sluta låta företag sköta fotograferingen. De flesta föräldrarna i skolrådet har också varit positiva, enligt Silvana Carinci. Hon tror inte heller att barnen kommer att ha några stora invändningar.

– Vi tar ju inte bort något utan vi ersätter det här. Alla som vill och önskar kommer att få sitt klassfoto. Det kan faktiskt också vara väldigt jobbigt för en del elever, särskilt för de yngre, att det kommer en okänd fotograf som man ska le inför, säger Silvana Carinci.