Samråd. I oktober och november går förslaget att bygga en 400 kilowatt-ledning ut på samråd. Foto: Pauline Cederblad

Kommunalråd kritisk till kraftledningsförslag i Viby

Arbetet med en anlägga en kraftledning över Viby fortsätter. I höst planeras samråd och Anna-Lena Johansson (L) kritiserar Svenska kraftnäts nuvarande förslag.

  • Publicerad 08:00, 31 aug 2020

Liberal. Anna-Lena Johansson (L). Foto: Anna Wettergård

Sedan 2017 har det varit känt att Svenska kraftnät med ett byggnadsprojekt i Viby vill höja kapaciteten i elnätet till Stockholmsregionen. 2018 protesterade boende i Viby mot den planerade kraftledningen över grannskapet.

Under våren planerades samråd för korridoren, Överby till Beckomberga, men som senare fick skjutas fram på grund efter corona. Mellan den 6 oktober och 22 november planeras nu samråd, då allmänheten får lämna in synpunkter.

Liberalernas gruppledare Anna-Lena Johansson, kommunalråd i Sollentuna och ledamot i regionfullmäktige, tycker inte att argumenten håller för en luftburen kraftledning i området.

– Vi från Liberalerna tycker att det inskränker på landskapsbilden, boende, miljö och markanvändningen i området, säger hon till SollentunaDirekt.

Vill att ledningen grävs ner

Flera alternativ har lagts fram, som senare har skrotats. Bland annat har ett alternativ varit att dra ledningen via Stäket.

Det nuvarande alternativet innebär en ledningsgata förbi Viby till Kronåsen, som senare ”fortsätter söderut mot Beckomberga med kablar i mark”.

– Det är naturligtvis viktigt att säkra strömförsörjningen i vår växande region. Men då ledningen kan grävas ned efter Viby anser vi att den borde kunna grävas ned även på Sollentunasträckan.

– Vår ingång är att den bör grävas ned, alternativt flyttas närmare Järvafältets naturreservat för att inskränka så lite som möjligt på de boende, säger Johansson (L).

Svenska kraftnät har argumenterat för att en nedgrävd ledning kan komma att begränsa den önskade kapaciteten i elnätet och bli svårare att underhålla.

Slutgiltigt beslut i frågan tas av Energimarknadsinspektionen.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Grattis om du köpte lägenhet i Sollentuna 2015

Nyheter De senaste månaderna har priserna på bostäder, och på lägenheter i synnerhet, stått anmärkningsvärt stilla i Sollentuna. Men i lite längre perspektiv har prisutvecklingen varit tydligt gynnsam.tisdag 29/9 15:04

Sollentuna tappar i rankning av företagskommuner

Nyheter Företagsklimatet i Sollentuna får sämre betyg än i fjol och kommunen tappar sex platser i Svenskt Näringslivs årliga rankning. Trots tappet är Sollentuna på elfte plats av Sveriges 290 kommuner, och...tisdag 29/9 8:25

Massor av aktiviteter för Sollentunas seniorer i veckan

Nyheter Den här veckan uppmärksammar kampanjen Balansera Mera hur förebyggande arbete kan minimera risken för fallskador hos äldre. I Sollentuna är det Solom och Sollentuna Seniorgymnastik som står för...måndag 28/9 8:02