LÖFTESBROTT. Drömmen om en finsk bastu vid Kairobadet verkar förbli en dröm. Nu bryter kommunen löftet om bastugåvan som gavs i samband med Finlands hundraårsjubileum 2017. Foto: Mostphotos

Kommunen bryter löfte om bastu

När Finland fyllde hundra år 2017 lovade kommunen att bygga en bastu vid Kairobadet. Men pengarna drogs tillbaka och nu bryts löftet till Väsbys 4 000 sverigefinländare.

  • Publicerad 16:13, 23 maj 2019

Att man inte fullföljer löftet är så dåligt och småaktigt att jag inte finner ord.

Det blev en het debatt mellan Anders Rosén (V) och Oskar Weinmar (M) på måndagskvällens kommunfullmäktige med anledning av bastufrågan.

– Jag är ärligen mycket förvånad och upprörd. Bastugåvan var en symbolhandling i samband med hundraårsfirandet av Finland 2017. Kommunen gjorde det för att uppmärksamma de 4 000 sverigefinländare som bor i Väsby. De kom hit och jobbade på Löwet och på Marabou och har varit med och byggt det Väsby vi har i dag. Att man inte fullföljer löftet är så dåligt och småaktigt att jag inte finner ord, sa Anders Rosén (V).

Oskar Weinmar (M) menade att en bastu vid Kairo skulle vara för dyr och att det inte är kommunens uppgift att drifta en bastu. Han sa även att gåvan beslutades av dåvarande KSO. Mathias Bohman (S) och därför inte var förankrad.

Att gåvan beslutades av Mathias Bohman är dock bara "trams", enligt Anders Rosén.

– En enig kultur- och fritidsnämnd stod bakom beslutet, säger han.

"Det finns gott om bastur i Väsby"

Men Oskar Weinmar står fast vid att det inte behövs flera bastur som betalas med skattemedel.

– Det finns gott om bastur i Väsby. Vi behöver inte lägga kommunala pengar på en bastu och folk som ska drifta det. Dessutom har Finska föreningen sagt att de varken vill eller orkar drifta en bastu, sa Oskar Weinmar (M). 

Anni Vartiainen, ordförande i Finska föreningen i Upplands Väsby, säger att man är besviken över att kommunen bryter löftet om bastun.

– Vi vill gärna ha en bastu. Vi har bara sagt att vi inte vill eller kan ta ansvar för driften. Våra medlemmar är så gamla att de inte har ork att sköta en bastu. Den ska ju värmas upp, städas och bokas. Dessutom är många medlemmar borta i Finland på sommaren.

Bastuförening

Hon berättar att de hade ett bra möte med kommunens tjänstemän i höstas, då även flera finska instanser, som finska PRO och representanter från skolan, var med. På mötet beslutade man att utreda frågan vidare och om man skulle kunna bilda en bastuförening som kunde ansvara för driften.

Men vad kostnaden för bastun skulle bli är något oklart. Det har pratats om två miljoner kronor.

– Någon arkitekt hade ritat en jätteanläggning, men det blev alldeles för stort. En mindre, billigare bastu hade fungerat lika bra.

Hur känns det nu då?

– Just nu känner jag ingenting. Mer än besvikelse.

Stockholm får inte vinter-OS 2026

Nyheter Besked från IOK Idag kom beskedet från IOK vilka som får arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.måndag 24/6 18:08
Stockholm Direkt