Bonus. Kommunen har fått stöd för att bygga bostäder. Foto: Jonas Månsson

Kommunen får bonus för bostadsbygge

Ekerö ligger i startgroparna för 168 nya bostäder. Det visar den byggbonus som kommunen fått del av.

  • Publicerad 10:55, 24 nov 2017

Ekerö kommun får byggbonus till 168 nya bostäder. Det står klart när Boverket presenterar hur regeringens 1,8 miljarder kronor fördelas.

– Dessa 168 bostäder är sådana som fått startbesked. Det betyder att byggnadsnämnden har gett sitt okej och att det går att börja bygga. Och det behöver inte vara bara offentliga bostäder utan det kan gälla privata byggen också, säger Ingvar Andersson, kommunikatör på Boverket.

►LÄS ÄVEN: Kommunen söker byggbonus

Ekerös del av regeringens byggstöd uppgår till 3 780 190 kronor och kommer betalas ut senast 1 december. Byggbonusen infördes förra året, men då var det hälften så många kommuner som sökte pengar, jämfört med i år.

– Intresset har varit större i år, men det handlar också om att man kommit igång med byggandet och har fler projekt att söka för, säger Ingvar Andersson.

Ekerö sökte inte byggbonusen förra året, bland annat för att det inte fanns någon detaljplan. I år fanns en detaljplan på plats där kommunen kan planera för byggen.

– Vi försöker att bygga på de områden där det finns en detaljplan och där vi ser att det finns möjlighet att ge framgång för snabbare bostadsbebyggande. Vi tittar på alla områden vi kan och då kan vi komma i läget att vi hittar en detaljplan där vi kan bygga, så kan det vara värt att söka bidraget, sade kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M) i höstas.

►LÄS ÄVEN: Ministern: Ekerö kommun borde ha sökt vår bonus

Utöver den översiktsplan som Boverket kräver för att kunna söka byggbonusen, ska man även kunna ge startbesked till minst en bostad och ha en plan för bostadsförsörjning. Dessa krav är ett sätt för regeringen att sätta press på kommunerna, menar Ingvar Andersson.

– Kommunerna slarvar lite grann och det är inte alla som har en aktuell översiktsplan. Och likadant med bostadsförsörjningsplan. En sådan ska alla kommuner ha enligt lag, men så är inte alltid fallet, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter