Kommunen får en koreograf

I år ska Ingrid Olterman koreografera Upplands-Bro i ett nytt projekt. – Syftet är att sprida ett intresse till en stor bredd, säger hon.

  • Publicerad 13:16, 6 jan 2017

En hel del dansprojekt ligger framför Upplands-Bro i år. Det blir dansverkstäder, föreställningar, utställningar och filmer. Ingrid Olterman kommer att använda ny koreografi som hon själv skapat och ny musik. Hon står för huvudansvaret och kommer att arbeta med ett femtontal personer från Ingrid Olterman Dans.

– Jag jobbar med modern, nutida dans med berättande inslag, säger Ingrid Olterman.

Projektet med just kommunkoreografer startades förra året av Dans i Stockholms stad och län, DIS. Haninge var då först ut och i år får Botkyrka och Upplands-Bro egna koreografer.

– Det är ett pilotprojekt. Kommunerna anmäler sitt intresse och så får vi koreografer söka, säger Ingrid Olterman.

Utvald bland 17

Ingrid Olterman valdes ut bland 17 koreografer som sökt eftersom hennes arbete anses gå väl i hand med kommunens arbete.

Så vad kommer att hända? Bland annat kommer fyraåringarna på Upplands-Bros förskolor att få delta i dansverkstäder där de får prova på att dansa själva tillsammans med två danspedagoger. De kommer även att få se en föreställning. Dessutom ska förskolepedagogerna få träffa danskonsulenter för att prata om dans.

– Det är så roligt att få locka och inspirera. Att få slå an något som sedan kan fortsätta, säger Ingrid Olterman.

Ska göra egna dansfilmer

Årskurs fem kommer under en dag att skapa egna danser på ungefär en minut, filma dem med iPads och sedan redigera filmerna själva med hjälp av en filmkonstnär. Dessa filmer ska sedan visas upp på Kulturhuset den 28 april, dagen före Dansens dag.

Ingrid Olterman själv kommer att jobba en del med årskurs sex tillsammans med en danskonsulent. Sexorna kommer bland annat att få jobba tillsammans med äldre, på kommunens seniorboenden.

– De äldre kommer också att få dansa. Det är ett sätt att komma åt andra kopplingar i hjärnan och att slappna av, säger Ingrid Olterman.

Flashmob i läxa

Sexorna ska även lära sig en dans till en flashmob (när en grupp plötsligt gör något oväntat på en offentlig plats och sedan skingras, reds.anm).

– Det ska bli jättehäftigt. Jag har varit med och gjort en flashmob på 600 personer en gång, säger Ingrid Olterman.

På biblioteket ska en soloföreställning sättas upp för öppna förskolan. Den ska bli färdig i mars och Ingrid Olterman ska jobba utefter några böcker.

– Det är ett helt nytt sätt för mig att jobba på, så det blir spännande.

Gymnasieelever kommer under tre veckor att få chansen att jobba med dans i och med Kultursommarjobbet.

– Vi vill skapa intresse och lyfta dansen som något självklart. Väcka lust, kreativitet och förmåga, säger Ingrid Olterman.

Ingrid Olterman

Ingrid Olterman utbildade sig på Balettakademien i Stockholm och tog examen 1982. Efter det medverkade hon i många produktioner.

Koreografera började hon göra i slutet av 90-talet, och sedan dess har hon främst arbetat som frilansande koreograf.

Hon skapar främst produktioner för den unga publiken. Hon har även gjort utomhusproduktioner på gator och torg, då man behöver tänka lite annorlunda.

”Det är fantastiskt att vara mitt i en arbetsprocess och att skapa en dialog med publiken.”

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Leva i nuet

En artikel ur Sommar E18 Många drömmer om att färdas fram på hästryggen ut i naturen och över blomstrande ängar. På Ridkraft i Övergran kan man i sommar prova på just detta, antingen i grupp eller enskilt.måndag 18/6 11:35

Beside the Bridge vinnare i P4

Senast föll man på folkets röster. Nu var det dessa som tog Beside the Bridge till seger i musiktävlingen P4 Nästa. – Det hade vi inte riktigt förväntat oss, säger sångaren, Joel Chew.måndag 18/6 11:10

Senaste numret

Bålstabladet