Svårt.Skilda föräldrar kommer inte alltid överens i frågor om gemensamma barn. Foto: mostphotos

Kommunen ger kurs för skilda föräldrar

Kommunen erbjuder en kort kostnadsfri utbildning till dig som är förälder, har separerat och inte kommer överens i frågor om gemensamma barn.

  • Publicerad 16:13, 13 aug 2019

Enköpings kommun erbjuder nu en kurs för skilda föräldrar som inte kommer överens om sina gemensamma barn.

Utbildningen heter Barn i föräldrars fokus (BIFF) och är framtagen av Rädda Barnen. Tillsammans med föräldrar i liknande situation får man lära dig om barns behov vid föräldrars separation. Deltagarna pratar om frågor som barns rättigheter och kommunikation mellan föräldrar.

Lagen (föräldrabalken) utgår från barnets rätt till kontakt med båda föräldrarna. Föräldrarna har ett gemensamt ansvar för att barnets umgänge med den förälder som inte bor tillsammans med barnet fungerar på ett bra sätt. Barnet har också rätt till umgänge med andra närstående. Båda föräldrarna ansvarar för att umgänget utformas utifrån barnets behov.

Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Antalet skilsmässor har varierat under 2000-talet, men trenden har varit stigande. Lägst antal var det 2005 då cirka 21 000 gifta par gick skilda vägar. Det ska jämföras med 27 000 skilsmässor under toppåret 2013.

Hur många skilsmässorna är påverkas naturligtvis också av hur populärt det har varit att gifta sig tidigare. Sedan 2006 har över 50 000 nya äktenskap registrerats varje år. Antalet skilsmässor nådde en topp 2013 för att därefter minska.

Utbildningen startar tisdagen den 10 september klockan 15–17. Den som vill veta mer kan höra av sig till kommunens kontaktcenter på telefonnummer 0171-62 50 00.

Blåljus: Händelserik helg i Enköping

Nyheter Personrån, misshandel, stölder ur bilar, flera lantliga inbrott i verkstäder och liknande finns bland det som skett de senaste dagarna. På den positiva sidan: sju stulna cyklar har hittats i skogen.måndag 21/10 11:39

Sandman kommer till Enköping ikväll

Nyheter Han är ute på sin höstturnémed totalt tio stopp. Höstens femte spelning gör artisten och skådespelaren Felix Sandman i Enköping.fredag 18/10 9:40