Foto: Mostphotos

Kommunen har påbörjat utförsäljningen av skollokaler

Nu har kommunens omdebatterade försäljning av skollokaler inletts. Först ut är Rälsens och Stallets skolor och förskolor i Norrviken och Viby.

  • Publicerad 07:15, 10 nov 2017

Vi i Sollentuna har tidigare rapporterat om kommunens planer på att sälja ut ett antal skolfastigheter. Det tjugotal skolor och förskolor som det handlar om ägs i dag av kommunen medan skolverksamheten i dem drivs av privata aktörer.

I framtiden kan lokalerna i stället kommas att både ägas och drivas privat – en tanke som många i oppositionen ogillar.

Frågan har stötts och blötts under en längre tid och nästa vecka kommer det ärende som gäller denna försäljning upp till kommunfullmäktige. Beslutet tycks dock i praktiken redan vara fattat, då kommunen denna vecka offentliggjorde det på sin hemsida.

– Vi är i majoritet i kommunen och det här beslutet fattades dessutom med stöd av Miljöpartiet och Sollentunapartiet – så vi ser inte att det kommer bli några radikala förändringar i kommunfullmäktige. Det är därför vi kände oss bekväma med att offentliggöra det här beslutet redan nu, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande.

De fastigheter som ska säljas i detta första skede är Rälsens förskolor och skolor i Norrviken och Viby samt Stallets förskola och skola i Norrviken. De ägs alla av samma moderbolag: Atvexa, som också är det bolag som köper fastigheterna. Christina Hodell, VD för skolorna, är nöjd med försäljningen:

– Det känns bra. Vi har huserat här i 25 år och har varit nöjda med Sollentuna kommun som fastighetsägare. Nu blir det vårt moderbolag som köper oss i stället och det känns bra. Men vi hade varit lika positiva till att vara kvar i kommunen.

Hon säger att försäljningen inte kommer att påverka skolorna.

– Nej, inte på något sätt egentligen. Det enda är att vi kommer att få en annan fastighetsförvaltare, avslutar Christina Hodell.

Henrik Thunes är också mycket nöjd med beslutet.

– Det är mycket glädjande att en av våra verksamhetsaktörer har haft viljan att förvärva den här fastigheten. Det visar att det finns en vilja hos våra fristående aktörer att ta över och långsiktigt driva den här verksamheten vidare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

MP: Grönt ljus för fler busskörfält

Nyheter Ännu ett oppositionsparti i landstinget höjer rösten till förmån för SL:s bussförare. Att slippa kolla biljetter och ha tillgång till fler körfält är deras bud för att förbättra arbetsmiljön.torsdag 19/7 14:27

Biolog: Nu kommer malinvasionen

Nyheter "Jag hittade åtta stycken på kontoret" Mal har kläckts i ovanligt stora mängder och redan nu letar de efter någonstans att övervintra. – Jag hittade åtta stycken på kontoret, säger biologen Didrik Vanhoenacker.onsdag 18/7 16:26