Kommunen: inget jäv när arvoden föreslås

Arvodeskommittén riskerar att bli jävig menar Öpartiet. De vill se en mer fristående kommitté. Kommunen delar inte synen.

  • Publicerad 15:55, 29 jun 2018

Det blir en situation där folk inte är fristående.

Inför varje val tillsätts en arvodeskommitté. Deras uppgift är att föreslå exempelvis löner till kommunalråd och oppositionsråd samt arvoden till kommunfullmäktigeledamöter.

Löner och arvoden klubbas sedan av kommunfullmäktige.

När arvodeskommittén tillsattes i slutet av maj reagerade Öpartiet på att flera politiker som sitter i den även är högt upp på respektive partis lista inför valet.

Risk för jäv, menar Johan Sundqvist. Han tänker på en situation där en person först är med och tar fram förslag på arvoden, sedan väljs in i fullmäktige och själv får rösta igenom och ta del av arvodet för kommande uppdrag.

– Det blir en situation där folk inte är fristående, säger han.

Inte alla partier

Han poängterar att det finns partier som agerat annorlunda.

– Exempelvis har Liberalerna agerat ytterst hedervärt. De har en representant som heter Stefan Wåhlin, han kandiderar inte till fullmäktige. Även andra partier har kandidater som står långt ner på listan, säger han.

Öpartiets toppnamn Desirée Björk valdes in i arvodes­kommittén.

– Det var en lapsus från oss kan vi konstatera. Hon har nu avsagt sig uppdraget. Om vi lyfter frågan måste vi säkerställa att det inte finns risk att vi blir ifrågasatta, säger Johan Sundqvist.

Han tar hennes roll och kandiderar själv till kommunfullmäktige för Öpartiet.

– Jag är på plats sex och Öpartiet har i dag tre mandat. Man kan alltid spekulera, men att Öpartiet skulle öka sina mandat med 100 procent är inte troligt, säger han.

En ledamot per parti

Partierna får inför tillsättandet av en arvodeskommitté ta fram sina representanter. Alla partier i fullmäktige har en ledamot. Moderaterna även ordföranden och Socialdemokraterna vice ordföranden.

När fullmäktige sammanträdde förra veckan klev några av de invalda i arvodeskommittén av uppdraget.

Kommunen har varit i kontakt med jurister som har tittat på frågan om risk för jäv.

– Vi hade gjort en egen bedömning och fick ett juridiskt utlåtande. Det föreligger ingen risk för jäv, säger Daniel Liljekvist, kommunens kanslichef.

Han vill inte kommentera Öpartiets syn i saken närmare.

– Det blir rent hypotetiskt innan valet. Jävsreglerna funkar så att det är de faktiska förutsättningarna här och nu som gäller. Utifrån det föreligger inget jäv, säger han.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

SD:s gruppledare på Facebook: Använder koranen när toapappret tryter

Nyheter I sociala medier har Jimmy Fors, SD:s gruppledare i Ekerö, skrivit att han har koranen som toalettpapper. Dessutom kallar han Feministiskt initiativ för ”det militanta flatpartiet”. Ironi, menar han,...torsdag 21/3 15:44

Lärarnas kritik mot kommunens affisch: Sexistisk och olämplig

Nyheter Ekerös högstadieungdomar har nu ett kafé att gå till på eftermiddagarna. Men kommunens egen reklamaffisch om verksamheten gillas inte av lärarna – som menar att den är sexistisk.torsdag 21/3 10:43