Kommunen: inget jäv när arvoden föreslås

Arvodeskommittén riskerar att bli jävig menar Öpartiet. De vill se en mer fristående kommitté. Kommunen delar inte synen.

  • Publicerad 15:55, 29 jun 2018

Det blir en situation där folk inte är fristående.

Inför varje val tillsätts en arvodeskommitté. Deras uppgift är att föreslå exempelvis löner till kommunalråd och oppositionsråd samt arvoden till kommunfullmäktigeledamöter.

Löner och arvoden klubbas sedan av kommunfullmäktige.

När arvodeskommittén tillsattes i slutet av maj reagerade Öpartiet på att flera politiker som sitter i den även är högt upp på respektive partis lista inför valet.

Risk för jäv, menar Johan Sundqvist. Han tänker på en situation där en person först är med och tar fram förslag på arvoden, sedan väljs in i fullmäktige och själv får rösta igenom och ta del av arvodet för kommande uppdrag.

– Det blir en situation där folk inte är fristående, säger han.

Inte alla partier

Han poängterar att det finns partier som agerat annorlunda.

– Exempelvis har Liberalerna agerat ytterst hedervärt. De har en representant som heter Stefan Wåhlin, han kandiderar inte till fullmäktige. Även andra partier har kandidater som står långt ner på listan, säger han.

Öpartiets toppnamn Desirée Björk valdes in i arvodes­kommittén.

– Det var en lapsus från oss kan vi konstatera. Hon har nu avsagt sig uppdraget. Om vi lyfter frågan måste vi säkerställa att det inte finns risk att vi blir ifrågasatta, säger Johan Sundqvist.

Han tar hennes roll och kandiderar själv till kommunfullmäktige för Öpartiet.

– Jag är på plats sex och Öpartiet har i dag tre mandat. Man kan alltid spekulera, men att Öpartiet skulle öka sina mandat med 100 procent är inte troligt, säger han.

En ledamot per parti

Partierna får inför tillsättandet av en arvodeskommitté ta fram sina representanter. Alla partier i fullmäktige har en ledamot. Moderaterna även ordföranden och Socialdemokraterna vice ordföranden.

När fullmäktige sammanträdde förra veckan klev några av de invalda i arvodeskommittén av uppdraget.

Kommunen har varit i kontakt med jurister som har tittat på frågan om risk för jäv.

– Vi hade gjort en egen bedömning och fick ett juridiskt utlåtande. Det föreligger ingen risk för jäv, säger Daniel Liljekvist, kommunens kanslichef.

Han vill inte kommentera Öpartiets syn i saken närmare.

– Det blir rent hypotetiskt innan valet. Jävsreglerna funkar så att det är de faktiska förutsättningarna här och nu som gäller. Utifrån det föreligger inget jäv, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Niklas fick åtalsbesked av journalist

Nyheter Han hjälpte polisen att ta fast dieseltjuvar. Men nu åtalas Helgöbon Niklas Krämer. Det fick han dock inte reda på förrän en journalist ringde.onsdag 26/9 9:30

Krönika: Vem får äran att lägga det politiska pusslet?

Krönika Ekerö kommuns politiska styre är ännu väldigt oklart. Åtminstone exakt just nu. Ända sedan valnatten har ett gäng frågor gnagt i våra huvuden. Hur länge, noggrant och metodiskt kommer Liberalerna att...måndag 24/9 16:27

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter