Säljs. Efter flera år i Svenska kyrkans regi säljs Adelsö hembygdsgård tillbaka till Ekerö kommun. Adam Reuterskiöld (M) är Ekerö kommuns kommunalråd. Foto: Lisa Halldén / Privat

Kommunen köper tillbaka hembygdsgården

Kommunen köper tillbaka Adelsö hembygdsgård från Svenska kyrkan efter flera år. Nästa vecka väntas definitivt beslut tas av kommunfullmäktige att Ekerö bostäder tar över lokalerna.

  • Publicerad 16:18, 22 jun 2020

Det är en förutsättning för köp att det lokala föreningslivet får använda lokalen.

För tolv år sedan sålde Ekerö kommun Adelsö hembygdsgård till Svenska kyrkan. I kontraktet skrevs det in att kommunen hade en hembudsrätt. Det innebar att de skulle få företräde om andra aktörer vill lägga bud på fastigheten skulle ut till försäljning.

Redan i fjol stod det klart att kyrkan vill sälja fastigheten, som bland annat används som hembygdsgård och även har hyresgäster i form av en förskola och brandförvaret.

– Det krävs ganska stora insatser för att renovera fastigheten och den används bara 40 procent av dagarna i fjol, säger kyrkorådets ordförande, Sören Nordström som företräder Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan.

Efter att ha för en dialog med kyrkan står det klart att Ekerö kommun kommer att utnyttja sin rätt att köpa tillbaka fastigheten. Beslutet togs av kommunstyrelsen förra veckan.  

– Vi har funderat och tänkt att det kan komma till nytta för medborgarna, säger Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande.

Ingen ekonomisk vinst

Priset var redan bestämt på förhand att vara samma som det såldes för plus ränta.

– Den är så låg att det inte handlar om speciellt mycket pengar för kommunen. Priset skrevs in när kommunen sålde hembygdsgården och det har aldrig varit meningen att kyrkan skulle kunna sälja den vidare med rejäl vinst, säger Adam Reuterskiöld.

Kommunstyrelsens förslag är att Ekerö bostäder tar över lokalen. Definitivt beslut om så sker tas av kommunfullmäktige på tisdag.

Tidigare har representanter för föreningen Värna Adelsö uttryckt en oro för hur det lokala föreningslivet, som haft hembygdsgården som samlingslokal, kan komma att drabbas vid en försäljning. De kan vara lugna, menar Adam Reuterskiöld.

– Att Ekerö bostäder kan förvalta är en bra lösning. De har sedan tidigare några möteslokaler i Ekerö centrum och det här kan vara bra för sammanhållningen på Adelsö, säger han.  

De hoppas att fågelskådning ska få ett uppsving på öarna

Nyheter Lokala fågelskådarna vill locka nya medlemmar Corona ställde in det planerade 20-årsjubileumet för Mälaröarnas ornitologiska förening. Nu tror föreningen att samma virus möjligen kan locka fler intresserade att börja fågelskåda.fredag 3/7 13:07

Ekerö kommun trotsar beslut om hemtjänst

Nyheter "Slår hårt mot oss anhöriga" Regeringen lämnade nyligen beskedet att kommuner inte får neka sommargäster hemtjänst. Trots det vägrar Ekerö kommun att ge sommargästen Lennart Stridsberg, som vanligtvis bor på Södermalm, den hjälp...fredag 3/7 11:14

Nu ska polisen bli mer synlig på öarna

Nyheter Stängd mötesplats. Polisen lämnar kommunhuset Efter fyra år läggs polisens kontaktpunkt Ekerö ner. I stället för en fast plats i kommunhuset väljer polisen att söka sig ut för att synas mer utomhus på öarna.måndag 29/6 11:36

Sport

    Senaste numret

    Gilla oss på Facebook

    Stockholm Direkt