Kommunen köpte konsulter för 26 miljoner

Bristen på socialsekreterare är så stor att socialkontoret förra året lade 26,3 miljoner kronor på konsulttjänster och inhyrd personal. – Vi budgeterar för personalkostnader och om vi sedan inte får in ordinarie personal så anlitas konsulter, säger socialchefen Barbro Johansson.

  • Publicerad 07:15, 12 feb 2018

Medan Upplands Väsby kommun som helhet gjorde en vinst på 59 miljoner i fjol, drygt 13 miljoner kronor högre än budgeterat, gick social- och äldrenämnden back med 9,6 miljoner kronor.

Den största budgetavvikelsen stod konsultkostnader för. Det råder en skriande brist på socialsekreterare och för att klara av uppdraget hyr kommunen in personal, vilket är dyrare än att ha fast anställda. Under 2017 uppgick summan till 26,3 miljoner kronor.

– Det stämmer att vi totalt på social- och omsorgskontoret har hyrt in chefer och medarbetare under 2017 för 26,3 miljoner kronor, bekräftar socialchefen Barbro Johansson.

Ni räknar med att konsultkostnaderna ska minskas från 15 miljoner kronor 2017 till 6,3 miljoner kronor 2018. Räknar ni med att den totala kostnaden för inhyrd personal och konsulter ska minska? Med hur mycket?

– Vårt arbete framåt bygger på att vi ska minska inhyrd personal och i stället se till att anställa personal. Vi har ett pågående arbete med detta och har redan anställt flera personer på vakanta tjänster. Vissa har redan tillträtt sina tjänster och andra kommer att göra det under våren. Därför är vår uppskattning att vårt behov av konsulter ska minska och därmed också våra kostnader. I vår handlingsplan för budget i balans har vi därför gjort beräkningar på detta utifrån några av de enheter som haft störst behov av att anlita konsulter. Men vi har ingen egentlig budget för konsulter, utan vi budgeterar för personalkostnader och om vi sedan inte får in ordinarie personal så anlitas konsulter, säger Barbro Johansson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.