Två sidor. Enligt kommunen stämmer inte de uppgifter om att en kvinna på ett äldreboende tvingas vara sängliggande i upp till 18 timmar per dygn. Foto: Mostphotos

Kommunen om fallet på Väsbygården - "Påståendena är grundlösa"

Den kvinna som på ett äldreboende uppger att hon tvingas gå till sängs redan vid 18 på kvällen har väckt stor uppmärksamhet. Men nu går kommunens tf. socialchef ut och dementerar påståendet.

  • Publicerad 11:20, 3 aug 2018

Den kvinna på Väsbygården i Vallentuna som i förra veckan uppgav att hon ibland tvingas vara sängliggande i upp till 18 timmar per dygn har väckt stor uppmärksamhet. I ett inslag i SVT Nyheter beskrivs det hur Nora Korhonen, 71, tvingas gå och lägga sig redan vid 18-tiden och att hon ibland inte får stiga upp förrän vid lunchtid dagen efter. Hon kan själv inte ta sig ur eller i sängen utan hjälp uppger SVT Nyheter.

Äldre tvingas ligga upp till 18 timmar per dygn i Vallentuna

Men nu går Vallentuna kommuns tf. socialchef Inger Jakobsson ut och dementerar uppgifterna. På kommunens hemsida skriver hon att man har kontrollerat det aktuella fallet och att "nu vet jag att i det här speciella fallet är påståendena grundlösa och oriktiga"

Hur vet ni att det inte stämmer?

– För att vi har kontrollerat det. Vi har pratat med personalen och sjuksköterskorna på boendet. Vi vet vad hon har för rutiner och kan konstatera att det inte stämmer, säger Inger Jakobsson.

Varför tror du att hon sa som hon gjorde då?

– Det vet jag inte.

Inger Jakobsson berättar att Väsbygården inte tidigare fått någon indikation från Nora Korhonen att det skulle vara något fel. Hon anser att det är tråkigt att SVT:s inslag gjordes.

– Det gjordes utan någon som helst källkritik. Jag har alltid trott att man kan lita på SVT men blev väldigt bestört över att de gjort det här utan att kontrollera med någon. Jag förstår inte syftet med det här.

Kommer ni gå igenom rutiner eller liknande för att se över det här i fortsättningen?

– Vi har gått igenom våra rutiner och vi har de resurserna som krävs. Jag ser inte att vi behöver göra några ytterligare åtgärder. Personalen gör att fantastiskt jobb, säger Inger Jakobsson.

Vallentuna Nyheter söker Nora Korhonen för en kommentar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vallentunaduo återförenad – efter tre decennier isär

Nyheter "Man vet aldrig hur långt man kan nå" Efter att ha umgåtts i samma gäng under tonåren i Vallentuna, har de nu 30 år senare återknutit kontakten för att skapa musik tillsammans.fredag 19/10 14:08

Bönderna rustar efter sommarens extremhetta

Nyheter "Skulle bli problematiskt med en till varm sommar" En krissommar med oerhörd torka skapade stora problem för bönderna. Vi besökte en av Norrorts bönder för att ta reda på hur de överlevt sommaren – och hur tankarna på framtiden går.fredag 19/10 14:05