Två sidor. Enligt kommunen stämmer inte de uppgifter om att en kvinna på ett äldreboende tvingas vara sängliggande i upp till 18 timmar per dygn. Foto: Mostphotos

Kommunen om fallet på Väsbygården - "Påståendena är grundlösa"

Den kvinna som på ett äldreboende uppger att hon tvingas gå till sängs redan vid 18 på kvällen har väckt stor uppmärksamhet. Men nu går kommunens tf. socialchef ut och dementerar påståendet.

  • Publicerad 11:20, 3 aug 2018

Den kvinna på Väsbygården i Vallentuna som i förra veckan uppgav att hon ibland tvingas vara sängliggande i upp till 18 timmar per dygn har väckt stor uppmärksamhet. I ett inslag i SVT Nyheter beskrivs det hur Nora Korhonen, 71, tvingas gå och lägga sig redan vid 18-tiden och att hon ibland inte får stiga upp förrän vid lunchtid dagen efter. Hon kan själv inte ta sig ur eller i sängen utan hjälp uppger SVT Nyheter.

Äldre tvingas ligga upp till 18 timmar per dygn i Vallentuna

Men nu går Vallentuna kommuns tf. socialchef Inger Jakobsson ut och dementerar uppgifterna. På kommunens hemsida skriver hon att man har kontrollerat det aktuella fallet och att "nu vet jag att i det här speciella fallet är påståendena grundlösa och oriktiga"

Hur vet ni att det inte stämmer?

– För att vi har kontrollerat det. Vi har pratat med personalen och sjuksköterskorna på boendet. Vi vet vad hon har för rutiner och kan konstatera att det inte stämmer, säger Inger Jakobsson.

Varför tror du att hon sa som hon gjorde då?

– Det vet jag inte.

Inger Jakobsson berättar att Väsbygården inte tidigare fått någon indikation från Nora Korhonen att det skulle vara något fel. Hon anser att det är tråkigt att SVT:s inslag gjordes.

– Det gjordes utan någon som helst källkritik. Jag har alltid trott att man kan lita på SVT men blev väldigt bestört över att de gjort det här utan att kontrollera med någon. Jag förstår inte syftet med det här.

Kommer ni gå igenom rutiner eller liknande för att se över det här i fortsättningen?

– Vi har gått igenom våra rutiner och vi har de resurserna som krävs. Jag ser inte att vi behöver göra några ytterligare åtgärder. Personalen gör att fantastiskt jobb, säger Inger Jakobsson.

Vallentuna Nyheter söker Nora Korhonen för en kommentar.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Efter snöröjningskaoset i Täby – politikerna kräver bättring

Nyheter Tusentals felanmälningar har kommit in Under denna säsong har över 2300 felanmälningar gjort på vinterväghållningen. Nu kräver styrande politiker att Peab, som sköter snöröjningen, bättrar sig.fredag 15/2 16:40

Oro på Norrortsstall efter dödlig hästsmitta

Nyheter "Det är en katastrof det som har hänt" Det dödliga hästviruset som drabbat en ridskola i Åkersberga tycks ännu inte ha spridits till grannkommunerna. Men oron är stor på många stall.fredag 15/2 16:30