IS-ÅTERVÄNDARE. Sundbyberg är en av de 41 kommuner som kan tvingas, eller tvingas redan, hantera svenskar som rest till Syrien för att strida för terrororganisationen IS. Foto: Mostphotos

Kommunen redo att ta emot IS-återvändare

Som en av 41 kommuner ska Sundbyberg ta hand om svenskar som rest till Syrien för att strida för terrororganisationen IS.

  • Publicerad 17:21, 12 apr 2019

Listan på de 41 kommunerna, som kan vara tvungna – eller redan tvingas – hantera IS-återvändare bygger på uppgifter från Säkerhetspolisen, enligt Center mot våldsbejakande extremism.

– De har lämnat från en kommun, sedan har vi inga exakta uppgifter om var, när och hur de eventuellt kommer återvända, säger Karl Melin, presschef på Säpo till SVT.

Hur många svenska som kan återvända hem, tycks alltså oklart. Det uppskattas att "omkring 300 personer rest till konfliktområden, ungefär hälften har redan återvänt till Sverige", enligt CVE och Säpo.

– Vi vet att vi tillhör utpekade kommuner, men egentligen varken hur många som åkt till krigsområden eller kan vara på väg till Sundbyberg, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S).

Straffas där brottet begåtts

– Det här är tredelat om jag kan uttrycka det så, fortsätter Peter Schilling. Dels handlar det om ett polisiärt arbete kring brott etcetera, sedan är det landstinget om det är frågan om psykisk och somatisk vård. Vår roll som kommun är att samarbeta med polisen och landstinget och vara väldigt vaksamma på orosanmälningar.

Han är mycket bestämd i att personer som begått krigsbrott ska straffas för det där brottet begåtts.

– Det är en polisiär sak. Man talar bland annat om en krigsförbrytartribunal.

Förberedda

Om en familj, där föräldrarna varit aktiva inom IS, kommer tillbaka till Sverige utan att vara misstänkta för brott och söker hjälp är kommunen enligt socialtjänstlagen skyldiga att tillhandahålla hjälp.

– Att hjälpa barn och personer som inte begått brott är en annan sak. Då är vi skyldig att som kommun se till att dessa kan återvända till ett vanligt liv. Vi har, tillsammans med andra kommuner, haft utbildningar och det finns även nätverk, så kommunen är förberedd, säger Peter Schilling.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Passa vidare fick en bra start

Nyheter Fler än tidigare har skoj på Rissne IP Sommarlovsaktiviteterna på Rissne IP är igång och första veckan blev bästa premiärveckan sett till antal deltagare.tisdag 25/6 14:10

Lärarförbundet vill ha dialog om skolkommission

Nyheter Lärarförbundet i Sundbyberg välkomnar förslaget om en skolkommission, men hade gärna sett att det hade presenterats efter en dialog med förbundet.tisdag 25/6 10:12
Stockholm Direkt